hr

Croatia Open veslačka regata - Veslom protiv vesla na Jarunu

Jeste li znali da je u Hrvatskoj veslanje jedan od sportova s najdužom tradicijom? Možda vas još više čudi da je Zagreb, pored cijele jadranske obale, u tome igrao najvažniju ulogu.

Naime, ponajviše zahvaljujući rijeci Savi, u Zagrebu je još davne 1872. osnovano „Prvo hrvatsko veslačko i ribarsko društvo“. Nije čudno onda da se baš nedaleko Save, na gradskome jezeru Jarun danas nalazi poznata veslačka staza na kojoj se svake godine održava i međunarodna veslačka regata Croatia Open, najveća u Republici Hrvatskoj i uopće najjače veslačko natjecanje u ovom djelu Europe. Ujedno, radi se i o jednom od rijetkih veslačkih natjecanja u Hrvatskoj koje je uvršteno u službeni kalendar natjecanja međunarodne veslačke federacije FISA.

Ronald Goršić / CROPIX

Dva kilometra duga jarunska veslačka staza projektirana je prema najvišim standardima i drži se jednom od najboljih u svijetu. Jedina u Hrvatskoj ima prestižnu oznaku FISA A i nudi idealne uvjete za natjecanje. Na njoj su posljednjih godina održana mnoga velika natjecanja, poput Svjetskih vojnih igara, Svjetskog prvenstva za studente, Svjetskog juniorskog prvenstva…, a 2021. Zagreb je po prvi put u povijesti ugostio Svjetski veslački kup.

Croatia Open regata, koja se redovito održava početkom srpnja, otvara veslačku sezonu međunarodnih regata na Jarunu i svake godine privuče veslače iz mnogih zemalja. Među njima je i veliki broj osvajača medalja s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava. Osim iz zemalja okruženja, na regati redovito nastupaju i veslači iz Austrije, Bugarske, Estonije, Italije, Izraela, Mađarske, Slovačke, Turske…

Marko Todorov / CROPIX

Ljetni posjetitelj Zagreba tako s tribina na Jarunu u dva dana natjecanja može vidjeti neke od ponajboljih veslača svijeta te, u društvu veslačkih stručnjaka i poklonika veslanja, uživati u visokokvalitetnim utrkama u raznim disciplinama i kategorijama, od samca do osmerca, od kadeta do seniora.

Na regati se, kao počast zaslužnim članovima kluba, održavaju i tri memorijalne utrke, posvećene lokalnim veslačima. Naime, mnoge su generacije veslačica i veslača prolazile kroz zagrebačke klubove te na brojnim natjecanjima gotovo redovito osvajali zapažene rezultate. Zagreb se ponosi i najsjajnijim medaljama koje se mogu osvojiti u veslačkom sportu, a koje su se iskovale na ovom jezeru. Treba znati da na jarunskoj regatnoj stazi treniraju i natječu se i braća Sinković, višestruki olimpijski pobjednici te svjetski i europski prvaci.


Marko Todorov / CROPIX

I ne zaboravite da uz Croatia Open usput možete uživati u blagodatima i sportsko rekreacijskoj ponudi Jaruna, sve nadomak središta grada.

Header image credit: Damir Krajac / CROPIX