hr

Zagreb - Atletska metropola

„Uopće ne razmišljam o rekordima, samo ih obaram“, rekao je jednom prigodom slavni jamajkanski sprinter Usain Bolt, aktualni svjetski rekorder na 100 i 200 metara.

Učinio je tako i 2011, kada je na zagrebačkom Hanžekovićevom memorijalu postavio novi rekord mitinga u utrci na 100 metara – 9,85 sekundi.


Goran Mehkek / CROPIX

Najstarija sportska priredba u Hrvatskoj, IAAF World Challenge Zagreb - Hanžekovićev memorijal, i te je godine, kao uostalom i svake u novijoj povijesti, okupila brojne svjetske atletske zvijezde.

 

Hanžekovićev memorijal, koji se bez prekida održava od 1951, kao i memorijalna utrka na 110 metara prepone, nosi ime Borisa Hanžekovića, jednog od najboljih hrvatskih atletičara, asa spomenute discipline. Naravno, tada nitko nije mogao ni pretpostaviti da se radi o početku jedne velike sportske priče. Naime, popularni „Hanžek“, kako ga volimo zvati, narastao je do neslućenih, svjetskih visina. Njegov cijenjeni status u Zagreb danas redovito dovodi najveće zvijezde kraljice sportova, atletičare koji su osvajali olimpijska odličja, svjetske naslove, rušili svjetske rekorde i oduševljavali ljubitelje sporta širom svijeta.


Tomislav Kristo / CROPIX

Memorijal Borisa Hanžekovića s vremenom se prometnuo u zagrebački atletski dragulj. Slobodno se može reći da se radi o jednome od sportskih simbola Zagreba, priredbi za kojom vlada veliko zanimanje. Danas se miting više ne održava na velikom maksimirskom stadionu, već u intimnijem ugođaju atletskog stadiona Mladosti uz Savu. Poligon je to koji se ponosi novom atletskom stazom, bacalištem i skakalištem. Tribine su uvijek pune pa na stadionu vlada sjajni ugođaj koji potiče atletičare da ostvaruju odlične rezultate.


Goran Mehkek / CROPIX

Prvi pobjednik memorijalne utrke na 110 metara prepone bio je „mladostaš“ Ervin Srp, a na 80 metara prepone naša tada najbolja atletičarka, a poslije poznata sportska novinarka Milka Babović. Njihove uspjehe, sada u svjetskoj konkurenciji, poslije su nastavile hrvatske olimpijske i svjetske prvakinje Blanka Vlašić, Sandra Perković i Sara Kolak, bodrene zagrebačkim navijačima.


Goran Mehkek / CROPIX

Domaći ljubitelji atletike, kao i posjetitelji Zagreba do sada su na stadionu Mladosti, uz iznimno povoljnu cijenu, iz blizine mogli uživati u nastupima velikih svjetskih imena, poput Usaina Bolta, Asafe Powella, Tysona Gaya, Kima Collinsa, Michaela Rodgersa i Justina Gatlina, da spomenemo samo sprinterske zvijezde među vrhunskim atletičarima koji iz godine u godinu od Zagreba stvaraju atletsku metropolu i oduševljavaju gledatelje.


Ronald Gorsic / CROPIX

Zanimljivo je da se dan uoči „Hanžeka“, u sklopu mitinga, uz fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice, od 2014. održava Memorijal Ivana Ivančića, atletsko natjecanje u bacanju kugle, u čast poznatog zagrebačkog „kuglaša“, natjecanje s jedinstveno svečanom kulisom koja Zagreb slavi kao atletsku metropolu. Rezultati ostvareni na „Hanžeku“ redovito su u vrhu svjetskih atletskih sezonskih tablica, zbog čega se miting svake godine emitira na televizijama u više od 80 zemalja svijeta na šest kontinenata. Ako Zagreb posjećujete u kasno ljeto, nikako ne smijete propustiti ovaj čarobni spektakl na koncu atletske sezone.

Header image credit: Damir Krajac / CROPIX