hr

INA Delta Rally - Po Zagrebu za volanom

„Kad ste u trkaćem automobilu, prolazite kroz toliko različitih emocija tijekom utrke da je to nešto nevjerojatno“, kaže Jeff Gordon, nekadašnji američki profesionalni vozač utrka. S njim bi se vjerojatno složili svi koji sudjeluju na INA Delta Rallyu, najstarijem i najpopularnijem automobilističkom natjecanju u Hrvatskoj, dvodnevnoj utrci koja se svakoga rujna održava u Zagrebu.

Reli može biti etapni (stage rally) ili cestovni (road rally), koji je amaterski sport. Ovaj zagrebački višeetapno je natjecanje podijeljeno na grupe i klase. Naime, svi sudionici natječu se za ukupni poredak te u četiri klase, prema jačini motora automobila - klasa 1 (do 1400 ccm), klasa 2 (1400 do 2000 ccm), klasa 3 (više od 2000 ccm) i klasa 4 (RWD, rear wheel drive ili stražnji pogon). Borba se, osim za ukupnoga pobjednika i prema klasama, vodi i za najbolje plasiranog juniora i najbolje plasiranu potpuno žensku posadu. Posljednje je vrlo zanimljivo, jer su žene često suvozači, a kad su za volanom, u pravilu se radi o potpuno ženskoj ekipi.


Damir Krajac / CROPIX

Samo natjecanje utemeljeno je 1974, a neko vrijeme utrka se održavala pod imenom Croatia Rally i Croatia Delta Rally (danas dva različita natjecanja). Kada je u lipnju 1992, nakon višegodišnje kandidature, dobila status utrke reli Prvenstva Europe, postala je prva međunarodna sportska priredba koja je povjerena hrvatskim organizatorima bilo koje sportske discipline nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Posebnost utrke čine brojni volonteri, zaljubljenici reli sporta, dok ime nosi prema sponzoru - hrvatskoj naftnoj kompaniji INA. Reli je definitivno jedan od ponosa Zagreba.


Ranko Suvar / CROPIX

U novije vrijeme, INA Delta Rally održava se s europskim predznakom službenog FIA rally prvenstva Srednje Europe (FIA Central European Zone), što natjecateljima nudi mogućnost napretka u više FIA sustave - FIA Regionalni Kup ili Prvenstvo Europe te konačno i Svjetsko rally prvenstvo (WRC), što je poseban „mamac“ za najkvalitetnije posade. No, dobar plasman daleko je od laganoga cilja, jer je riječ o zahtjevnoj utrci u kojoj natjecatelji trebaju pokazati mnogo znanja, vještine i hrabrosti, posebno u prologu, brdskim i brzinskim ispitima.


Damir Krajac / CROPIX

Popularno gledano, INA Delta Rally pruža jedinstven doživljaj u samome središtu grada, jer posade, posljednjih godina njih čak i više od 50, u utrku kreću s glavnoga gradskog trga, gdje okupljeni mogu promatrati šarene karoserije sigurnosnim kavezima ojačanih automobila i atraktivni start pojedinih posada. Dodamo li tome i besplatni rock koncert koji svake godine prati ovo natjecanje, doista se radi o mnoštvu uzbuđenja. Bili zaljubljenik u reli sport ili ne, svakako se pridružite.

Header image credit: Ranko Suvar / CROPIX