hr

Judo Grand Prix Zagreb - Titani tatamija u Zagrebu

Znalci kažu da džudo ljude uči međusobnom povezivanju, poštovanju protivnika te shvaćanju da naoko slab protivnik ne samo može pružiti dostojan otpor, već i da vas, ako se opustite, može čak i pobijediti. Ta sportska ali i ljudska lekcija može se naučiti i gledanjem vrhunskih džudo borbi, nešto što se u rujnu može vidjeti na atraktivnoj priredbi IJF Judo Grand Prix Zagreb.

Radi se o najvažnijem turniru u ovom dijelu Europe u sklopu Međunarodne džudo federacije. Posljednjih godina ta priredba okuplja više od 600 vrhunskih natjecatelja svih kategorija u muškoj i ženskoj konkurenciji, s 4 kontinenta i iz 50-ak država. I ne samo to. Ako posjetite to natjecanje, postat će vam jasno zašto u Zagreb u doba turnira dolazi mnoštvo zaljubljenika u džudo te brojni navijači iz Francuske, Rusije, Brazila, Japana… Naime, radi se o reviji najatraktivnijih taktičkih nadmudrivanja svjetske razine u jednom od najcjenjenijih borilačkih sportova.

Ranko Šuvar / CROPIX

Prvo izdanje Judo Grand Prixa održalo se 2013, a natjecanje je brzo dobilo brojne pohvale sportaša i džudo dužnosnika iz cijelog svijeta. Danas se priredba izravno prenosi u 109 zemalja svijeta.

Judo Grand Prix Zagreb, uz brojne hrvatske predstavnike koje predvodi svjetska prvakinja Barbara Matić, redovito ugošćuje i velike zvijezde džuda. Neki od najatraktivnijih boraca koji su se do sada natjecali u Zagrebu su Francuz Teddy Riner, deseterostruki svjetski i dvostruki olimpijski pobjednik, zlatni olimpijac Rus Khasan Khalmurzaev, svjetski prvaci Iranac Saeid Mollaei i Gruzijac Guram Tushishvili te čitava plejada japanskih velikana sa zlatnim olimpijskim i svjetskim odličjima - Shohei Ono, Naohisa Takato, Hifumi Abe, te osvajači Mastersa Ryujuo Nagayama i Joshiro Maruyama. Među ženama, u Zagrebu su vještinu pokazale i zlatne olimpijke Majlinda Kelmendi s Kosova i Slovenka Tina Trstenjak te svjetska prvakinja Japanka Uta Abe.

Ranko Šuvar / CROPIX

Zanimljivost natjecanja Judo Grand Prix Zagreb jest da se uoči finala zna organizirati ekshibicija na kojoj mladi džudaši treniraju s legendama tog sporta, primjerice Markom Huizingom, olimpijskim prvakom i peterostrukim prvakom Europe, i Iliasom Iliadisom, olimpijskim pobjednikom, trostrukim prvakom svijeta i dvostrukim prvakom Europe. Publika se tu odlično zabavlja gledajući djecu kako na tatamiju preko ramena bacaju gorostase svjetske klase. Ukoliko putujete s djecom koja žele upoznati džudo, za vrijeme Grand Prixa, možete ih prijaviti na radionice i treninge s velikanima džuda.

Osim toga, u publici možete vidjeti kako zdušno navijaju i neki od najpoznatijih hrvatskih sportaša, poput diskašice Sandre Perković, tenisača Marina Čilića, veslače Martina i Valenta Sinkovića, gimnastičara Marija Možnika, rukometaše Petra Metličića, Slavka Golužu, Valtera Matoševića…

Ranko Šuvar / CROPIX

Potvrda zadovoljstva čelnih ljudi svjetskog džuda hrvatskom organizacijom je i dodjeljivanje Svjetskog juniorskog prvenstva u listopadu 2021. No, konac rujna se već profilirao kao odlično vrijeme za posjetiti Zagreb, pa ukoliko se u gradu zateknete za održavanja Judo Grand Prixa, dana kad grad postaje džudo centar svijeta, ne propustite posjetiti, za tu prigodu, prelijepo uređenu dvoranu i uživati u sudarima titana džuda.

Header image credit: Tomislav Krišto / CROPIX