hr

Snow Queen Trophy - Zimska krunidba na Sljemenu

Znate li što povezuje Austrijanku Marlies Schild, Amerikanku Mikaelu Shiffrin i Finkinju Tanju Poutiainen? Naravno, sve su sjajne skijašice iz protekla dva desetljeća, osvajačice više medalja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. No, samo se Shiffrin među njima može pohvaliti zlatnim odličjima i osvojenim Velikim globusom Svjetskoga kupa.

Ono što ih doista povezuje jest činjenica da nose titulu Snježne kraljice, privilegiju samo onih skijašica koje su pobijedile na Snow Queen Trophy, ženskoj slalomskoj utrci Svjetskog skijaškog kupa koja se svake godine, od 2005, održava u Zagrebu. Izvorno ime utrke u njezinom prvom izdanju - Zlatni medvjed, nije baš pristajalo damama, pa je, posebno u čast zagrebačke skijaške legende Janice Kostelić, bez čijih velikih uspjeha utrka ne bi ni bila dodijeljena Zagrebu, izmijenjeno u mnogo prikladnije – Snježna kraljica.


Boris Kovacev / CROPIX

Natjecanje Snow Queen Trophy održava se na zagrebačkom skijalištu Sljeme, na sjevernim obroncima planine Medvednice. Skijalište se sastoji od 4 kilometara staza, 3 žičare te sustava za umjetno zasnježenje i rasvjete za noćno skijanje. Sama utrka vozi se na Crvenome spustu, starta se na 985, a u cilj ulazi cilj na 785 metara nadmorske visine. Inače, radi se o omiljenome gradskom skijalištu, na kojemu se, zbog spomenute rasvjete, može skijati i u noćnim satima. 

Zimski posjetitelj Zagreba koji želi uživati u slalomskim uzbuđenjima ili se jednostavno želi rekreativno skijati, ima mogućnost iznimno udobnog smještaja po vrlo prihvatljivim cijenama. Na samom skijalištu, sjajan smještaj nude dva hotela , oba na mirnoj planinskoj lokaciji usred guste šume u Parku prirode Medvednica. U naselju Šestine, u podnožju skijališta (udaljeno 4-5 km), u ponudi su i visoko ocijenjeni apartmani.


Damir Krajac / CROPIX

Mnoge skijašice tvrde da im je Snježna kraljica omiljena utrka u rasporedu Svjetskoga kupa, ističući nevjerojatno gostoprimstvo domaćina, smještaj u velikome gradu i dobar ugođaj utrke, uz čiju se stazu znalo okupiti i po 15-20 tisuća gledatelja, kao i navijanje za sve natjecateljice, što ju je učinilo najposjećenijom ženskom utrkom u Svjetskome kupu. Djevojčicu u natjecateljici možda će ipak potaći i mogućnost da pobjedom osvoji ručno izrađenu kristalnu krunu, kojom je po trijumfu okrune i na koju se ugravira njezino ime, a uz koju dobiva i plašt te sjeda na prijestolje poput prave kraljice.


Boris Kovacev / CROPIX

Snježna kraljica nadopunjena je 2008. slalomskom utrkom muškaraca, naravno pod imenom Snježni kralj. Tu se dosad najviše iskazao Austrijanac Marcel Hirscher, kojega su na Sljemenu okrunili čak pet puta, što je teško dostižan rekord. No, tko zna…

Osim na sportska uzbuđenja i burno navijanje, posjetitelji Snježne kraljice mogu računati i na primjerenu hranu i piće – između ostaloga, na obligatni grah s kobasicama, vrući čaj i kuhano vino, koji će još dodatno zagrijati ugođaj. 

Header image credit: Srdjan Vrancic / CROPIX