hr

UWW Grand Prix Zagreb Open: Zagreb - Svjetsko središte hrvanja

Volite sport ali ste skloniji onim klasičnim iz kojih su izrasli svi noviji sportovi? Ako je odgovor da, onda svakako cijenite hrvanje, borilačku vještinu, ali i standardni olimpijski sport. Pravi zaljubljenik tog sporta uvijek će grčko-rimski stil pretpostaviti popularnijem slobodnome, jer je u njemu dopušteno hvatanje protivnika isključivo iznad pojasa, što dodatno ističe vještinu istinskoga hrvača. A Zagreb baš u tome stilu ima ponuditi nešto posebno – UWW Grand Prix Zagreb Open, međunarodni hrvački spektakl na kojem svake godine u siječnju nastupaju najbolji svjetski seniorski hrvači, među kojima su olimpijski, svjetski i europski osvajači medalja.

Natjecanje se održava u Domu sportova, a  zbog velikog zanimanja iz cijeloga svijeta, omogućen je livestream svih borbi. No, ukoliko Zagreb posjećujete u vrijeme održavanja turnira, nikako ne propustite izbliza pogledati te atraktivne borbe uživo. Naime, tada je Zagreb apsolutno središte svjetskog hrvanja koje okupi najjače hrvačke reprezentacije svijeta i najbolje hrvače u svim kategorijama hrvanja grčko-rimskim stilom.

Nakon premijere 2014, Grand Prix Zagreb Open je, zbog velikog broja prijavljenih hrvača te sve većeg zanimanja publike, dvaput mijenjao mjesto održavanja, sve dok se nije skrasio u Dvorani II Doma Sportova gdje je ostao do danas.

Damir Krajac / CROPIX

Garancija kvalitete je i podatak da je od samog početka turnir uvršten na kalendar svjetske hrvačke federacije, što ga je stavilo na svjetsku kartu hrvanja. Otad je iz godine u godinu rastao, kako po broju sudionika, tako i po njihovoj kvaliteti. Nadalje, 2019. uvršten je u Ranking Series turnire, čime je Svjetska hrvačka federacija pokazala koliko cijeni napore organizatora i time zagrebačko natjecanje svrstalo među četiri najjača turnira u svijetu. Od tada turnir je jedan od najprestižnijih i najjačih hrvačkih u svijetu po broju prijavljenih svjetskih i europskih medaljaša te osvajača olimpijskih odličja.

Poznavatelji hrvanja znat će o čemu govorimo ako spomenemo samo neke najpoznatije i najtrofejnije svjetske hrvače koje je ugostio Grand Prix Zagreb Open - Kim Hyeonwoo, Viktor Nemes, Aslan Atem, Ali Cengiz, Tamás i Viktor Lőrincz, Péter Módos, Davor Štefanek, Riza Kayaalp…

Damir Krajac / CROPIX

Uz priliku da u borbama uživo vidite neke od najboljih hrvača grčko-rimskim stilom, velika je šansa da ćete u gledalištu imati prilike susresti i neke hrvatske legende tog sporta, poput Josipa Čorka, osvajača srebrne olimpijske medalje u Münchenu 1972. i rekorderu u osvojenim veteranskim hrvačkim natjecanjima, ili Vladu Lisjaka, osvajača zlatne olimpijske medalje u Los Angelesu 1984.

Zanimljivo je da se u sklopu natjecanja svake godine organizira i istoimeni hrvački kamp. Posljednjih nekoliko godina turnir i kamp posjetilo je više od 1000 hrvača i trenera čime su Zagreb i Hrvatska trajno stavljeni na kartu svjetskog hrvanja kao iznimno atraktivna destinacija. Provjerite na licu mjesta.

Header image credit: Damir Krajac / CROPIX