hr

Uzbuđenja sa zagrebačkih tribina

Mnogi koji posjećuju neki grad žele upoznati njegovu bit i ugođaj uranjajući u svakodnevni život građana. Najbolje to čine posjećujući mjesta na koja oni zalaze, poput tržnica, kafića, restorana, koncerata, kazališta, sportskih priredaba… Ovo posljednje bit će, dakako, najzanimljivije ljubiteljima sporta. U slučaju Zagreba imat će sreće jer gotovo svakoga tjedna mogu posjetiti neku kvalitetnu utakmicu europskoga ili regionalnog natjecanja.

Ako ste poklonik nogometa, trebate na karti pronaći stadion Maksimir, dom kluba Dinamo Zagreb, smješten pored istoimenoga parka zapadno od središta grada. Naime, Dinamo Zagreb apsolutni je favorit Prvenstva Republike Hrvatske, koje je osvajao više od 20 puta. Zahvaljujući tome, u 21. stoljeću Dinamo je stalni sudionik europskih natjecanja, Lige prvaka i Europske lige. U proljeće 2019. igrao je osminu završnice Europske lige, a 2021. stigao i do četvrtfinala tog natjecanja.

Nije tajna da se u Hrvatskoj igra vrhunski rukomet. RK PPD Zagreb redoviti je prvak države i sudionik Lige prvaka, koji se dva puta okrunio i titulom europskog prvaka, četiri puta bio europski doprvak, a jednom i osvajač Europskog superkupa. Osvojio je i regionalnu SEHA ligu, a po broju osvojenih titula najtrofejniji je hrvatski rukometni i sportski klub općenito. Ukoliko volite rukomet, otputite se u Arenu Zagreb, gdje klub igra utakmice na domaćem terenu.

I vaterpolo je sport u kojem se Hrvatska nalazi u svjetskom vrhu. HAVK Mladost je zagrebački vaterpolski klub koji često osvaja titulu prvaka ili doprvaka države. Zbog toga je i stalni sudionik europskih međunarodnih natjecanja. Ligu prvaka osvojio je sedam, a Kup pobjednika kupova dva puta, dok je u Europskome superkupu trijumfirao tri puta. Domaće utakmice igra na svome bazenu u sklopu Plivačkog i vaterpolo centra Mladost, smještenome južno od središta grada, neposredno uz rijeku Savu.

Tonci Plazibat / CROPIX

Ako ste ljubitelj košarke, zasigurno se sjećate originalnog Dream Teama kojemu se u finalu Olimpijskih igara suprotstavila reprezentacija Hrvatske. Najtrofejniji domaći klub je zagrebačka Cibona, koja je tri puta osvojila Prvenstvo Jugoslavije, a potom često osvajala titule prvaka Hrvatske. Kup europskih prvaka osvojila je dva puta, jednako kao i Kup pobjednika europskih kupova. Cibona je jednom trijumfirala i u regionalnoj ABA ligi, koja okuplja klubove srednje i jugoistočne Europe. Utakmice Cibone možete pogledati u Košarkaškome centru Dražen Petrović.

Goran Mehkek / CROPIX

HAOK Mladost najuspješniji je hrvatski odbojkaški klub. Poseban je po tome što ima sjajne odbojkašice i odbojkaše, koji uspješno sudjeluju i u međunarodnim natjecanjima. Ženska ekipa jednom je osvojila Kup europskih prvaka te još dva puta igrala u finalu. U Interligi (MEVZA liga) pobijedila je jednom te dva puta bila sudionikom Final Four. Muška ekipa četiri je puta osvajala Interligu te tri puta bila sudionikom turnira Final Four. K tome, tri puta bili su finalisti Kupa europskih prvaka te dva puta sudionici Final Foura, dok su jednom bili i finalisti CEV Challenge kupa. Njihove utakmice možete pogledati u Domu odbojke Bojan Stranić.

Damir Krajac / CROPIX

Nabrojani su samo neki od najuspješnijih zagrebačkih klubova koji sudjeluju u međunarodnim natjecanjima. No, ukoliko ste ljubitelj nekih drugih sportova, u Zagrebu ćete moći pogledati i međunarodne susrete njihovih gradskih klupskih predstavnika.