hr

World Rally Championship - Zagreb na rally karti svijeta

Kada se u istom kontekstu Zagreb spomene zajedno s Monte Carlom, Finskom, Kenijom, Italijom, Japanom…, čak će i površni poznavatelj sporta posumnjati da je riječ o kakvoj automobilskoj utrci, a Finska i Kenija uputit će ga i na reli natjecanje. I bit će u pravu.

Naime, glavni grad Hrvatske 2021 po prvi je puta postao etapa Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) i tako došao na popis stalnih postaja svjetski poznatog natjecanja. Ta priredba, dio serije FIA World Rally Championship, najveća je utrka koja se održava u zemlji te ujedno još jedan povod zbog kojeg vrijedi posjetiti grad. Naime, svjetsko prvenstvo u reliju prava je poslastica ljubiteljima automobilizma pa je premijerna zagrebačka etapa u grad privukla veliki broj gledatelja, navijača i predstavnika medija.

Ronald Gorsic / CROPIX

Ukoliko ste poklonik relija, zasigurno ste u svoj notes već zabilježili Zagreb i travanj, termin kada će se ta utrka i ubuduće održavati. No, ako iz bilo kojeg razloga ne možete doći u Zagreb, televizijski prijenos u 150 zemalja svijeta vjerno će vam prenijeti taj događaj i pokazati zašto je Hrvatska atraktivna turistička i sportska destinacija.

WRC Croatia u Zagreb i njegovu okolicu dovelo je 80 reli posada, koje je pratilo 1450 voditelja ekipa, mehaničara i pratećeg osoblja. Taj broj narednih će godina vjerojatno biti i veći. Format natjecanja u četiri dana za posade popisuje ukupno oko 1300 kilometara trase s čak 22 brzinska ispita (ukupno 300 km), sa startom i ciljem u Zagrebu, te jednu dvoransku utrku na Zagrebačkom velesajmu.

Posebnu atrakciju za promatrače predstavlja parc fermé, zatvoreni sigurni parkirni prostor za sve automobile koji sudjeluju u utrci, a koji se nalazi na glavnome gradskom trgu. K tome, u dane natjecanja mnogi se automobili i njihove posade mogu vidjeti i na zagrebačkim ulicama.

FIA Svjetsko prvenstvo u reliju stavlja vozače pred neke od najtežih zadataka u sportu. U slučaju WRC Croatia Rallyja, izazov predstavlja zahtjevna ruta na kojoj se glatke asfaltne dionice izmjenjuju s istrošenim uskim cestama punim rupa. Za gledatelje to znači mnoštvo uzbudljivih trenutaka i atraktivnih manevara vozača, a sve u prelijepom proljetnom ambijentu prirode u okolici Zagreba. Radi se o krajevima s mnoštvom kulturno-povijesnih spomenika te slikovitih sela u kojima se mogu kušati lokalni specijaliteti i vina. Sa startom u glavnom gradu, Croatia Rally obvezno uključuje kratke testove zelenim brežuljcima Samoborskog i Žumberačkog gorja te ispite u karlovačkom kraju, jugoistočno od Zagreba. Finalni dan, kao i na premijernom izdanju, svake je godine rezerviran za najšire ceste - preko izletničke planine Medvednice i krugom po turistički bogatom Zagorju.


Ranko Suvar / CROPIX

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj koji savršeno spaja visoku tehnologiju i vještine vozača i suvozača. S promatračke strane, savršen povod za posjet Zagrebu i otkrivanje ljepota grada i njegove atraktivne okolice.