hr

Zagreb Karate Fest - TOP 10 u kimonu

Jeste li znali da je karate sport koji ima dugu tradiciju u Hrvatskoj te da je danas najmasovniji borilački sport u zemlji? Počeci mu sežu u 50-e godine 20. stoljeća u Zagrebu, kada je u Europi djelovalo tek nekoliko japanskih učitelja (na Starome kontinentu karate se počeo širiti tek sredinom 60-ih).

K tome, posljednja dva desetljeća karate je jedan od najuspješnijih hrvatskih sportova, s mnoštvom europskih i svjetskih medalja, pri čemu su žene podjednako uspješne kao i muškarci. Sve ima dobru bazu jer u Zagrebu djeluje čak 36 karate klubova (180 u Hrvatskoj).

Nakon svega ovog, ne treba čuditi da je Zagreb domaćin u svijetu poznate priredbe Zagreb Karate Fest, otvorenog prvenstva Zagreba u karateu za sve uzraste. Ono što je još poznatije, i što u Zagreb redovito dovede brojne zaljubljenike u taj sport, a tribine arene u kojoj se održava napuni do posljednjeg mjesta, jest jedan pripadajući događaj. Naime, Zagreb Karate Fest sastoji se od dva natjecanja - Otvorenog prvenstva Zagreba za sve uzraste i TOP 10 za žene, na kojem sudjeluje deset aktualnih seniorskih osvajačica medalja sa Svjetskog i Europskog prvenstva. TOP 10 je jedinstveno karataško natjecanje u svijetu i dobilo je epitet najjačeg natjecanja za žene u karate sportu. Uz to, u sklopu priredbe održava se i susret ženske reprezentacije Hrvatske protiv ženske selekcije Svijeta.

Darko Tomaš / CROPIX

Ljubitelji karatea znat će o kakvom se kalibru natjecanja radi ako spomenemo neke dosadašnje pobjednice TOP 10 - Yıldız Aras, Snežana Perić, Merima Softić, Petra Wolf, Jelena Kovačević, Arnela Odžaković, Elisa Au Fonseca, Ana Marija Čelan, Inga Sheroziia, Jennifer Warling, Maša Martinović, Ana Lenard, Hana Antunović i Ivana Perović.

Zagreb Karate Fest organizira Zagrebački karate savez u suradnji s Hrvatskim karate savezom, a priredba se održava u studenome u Domu sportova. Ako tada posjećujete Zagreb, imate prilike pogledati u svijetu jedinstvenu sportsku priredbu s vrhunskim sudionicama. Razlog više je i to što je ulaz slobodan!

Header image credit: Darko Tomaš / CROPIX