hr

Zagrebački maraton - Maraton u središtu grada

„Volim trčanje. Zašto? Jer nakon svakog izleta na atletsku stazu ili u šumu rezultat je uvijek isti – sretna, pozitivna, ispunjena, kakvo god da je bilo početno stanje“, piše jedna blogerica zaljubljena u trčanje. Ali, Emil Zátopek, legendarni češki dugoprugaš i četverostruki olimpijski pobjednik poručuje: „Ako želite trčati, trčite kilometar. Ako želite iskusiti drukčiji život, istrčite maraton“.

Upravo tu drugu dimenziju života pruža Zagrebački maraton, najmasovnija trkačka priredba u zemlji i jedna od najatraktivnijih utrka te vrste u ovom dijelu Europe. Zagrebački maraton u svom glavnom programu okupi više od 1000 sudionika, trkača koji dolaze i iz okolnih zemalja, ali i čitava svijeta.

No, čak i ako Zagreb posjećujete slučajno u listopadu, kada se Zagrebački maraton održava, a redovito trčite, preporučujemo vam ispuniti prijavnicu i pridružiti se građanima i međunarodnom društvu u tome podvigu. Razloga za to ima mnogo, a najvažniji su ruta i karakteristike staze.

Naime, staza Zagrebačkog maratona je jedna od najbržih na svijetu. Ukupna visinska razlika cijele trase iznosi zanemarivih 5 metara, što ima malo koji maraton. Izduženi pravac cijele rute, bez gotovo imalo usporavajućih zavoja, omogućava konstantnost tempa. Stoga je vizualizacija staze jednostavna, što olakšava trčanje u mentalnom smislu. Mnogi maratonci ne vole trčati dva ista kruga, ali to je neminovnost u slučaju starih gradova s uskom gradskom jezgrom. No, takvi maratoni zato uvijek imaju dovoljno gledatelja koji bodre trkače.

Bruno Konjevic / CROPIX

Zagrebački maraton svjetlo dana ugledao je 1992, sa skromnih 70 sudionika u cilju, od čega su samo četiri bile žene. Otad je broj sudionika stalno rastao, a bitnu promjenu priredba je doživjela 2004, kada je startno-ciljni prostor premješten u samo središte grada, na Trg Bana Jelačića, s poluokretima u predgrađima Dubrava i Črnomerec. Što se tiče sudionika, pravi „bum“ postignut je iduće 2005, uvođenjem polumaratona, da bi se dobilo na masovnosti priredbe. Zahvaljujući tome, na 15. se izdanju okupilo 393 trkača, od čega 154 na maratonu (10 žena) i 239 na polumaratonu (38 žena). Do 2010, broj sudionika prvog izdanja povećao se za čak 15 puta.


Bruno Konjevic / CROPIX

Na Zagrebačkom maratonu posljednjih je godina redovito zastupljeno 30-ak zemalja. Zanimljivo je da je do sada, osim Europe, bilo natjecatelja i sa svih ostalih kontinenata - Afrika (Kenija i Etiopija), Azija (Bahrein), Sjeverna (SAD) i Južna Amerika (Brazil) te Australija. Rekordi staze postignuti su 2017, a drže ih Kenijka Stellah Jepngetich Barosio (2:30:15) te njezin sunarodnjak Wycliffe Kipkorir Biwot (2:09:55, inače njegova rekordna, četvrta pobjeda na toj zagrebačkoj priredbi).

Ukoliko se prijavite na maraton ili polumaraton, te uspijete dovršiti trku, očekuje vas „finišerska“ medalja. Ako se i ne odlučite na sudjelovanje, ne propustite pogledati start i ulazak u cilj natjecatelja na glavnome gradskom trgu ili trku promatrajte na nekom od organiziranih navijačkih punktova. Zabave će toga dana biti na pretek, poput glazbenih programa i dječje utrke (eto prilike ukoliko putujete s djecom), kao i gastronomskih priredbi, poput „štrukla partyja“. Odjenete li trenirku i tenisice, možda vas netko zamijeni i za maratonca.

Header image credit: Tomislav Krišto / CROPIX