hr

Zlatna pirueta i Trofej zagrebačkih pahuljica - Pirueta na zagrebačkom ledu

Umjetničko klizanje je disciplina koja savršeno spaja sport i umjetnost. A Zagreb je u toj disciplini izgleda jedan od najprivilegiranijih gradova. Naime, glavni grad Hrvatske ponosi se činjenicom da je već više od pola stoljeća domaćin Zlatne piruete, najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju.

Priredba koja je 2017. proslavila 50 godina svojeg postojanja, svakogodišnji je adventski sportski događaj na kojem redovito nastupaju brojni olimpijski, svjetski i europski prvaci u umjetničkom klizanju te koja tim imenima, atraktivnim programom i ugođajem privuče brojne ljubitelje tog sporta.

Natjecanje je pokrenuto 1967, a u međuvremenu je izraslo u jedno od najcjenjenijih svjetskih u umjetničkom klizanju. Danas se nalazi u kalendaru ISU Challenger Series, a natječu se pojedinačno muškarci i žene, parovi te plesni parovi (nisu svake godine uključene sve discipline).

Svoj visoki status Zlatna pirueta stekla je prestižnim popisima sudionika, besprijekornom organizacijom i pravim sportskim ugođajem. Do danas je priredba ugostila klizačice i klizače s pet kontinenata, iz 50-ak zemalja. Na jubilarnom 50. izdanju, primjerice, pojavile su se i takve zvijezde poput svjetske i europske prvakinje, sjajne Ruskinje Elizavete Tuktamysheve te brončanog olimpijca Denisa Tena iz Kazahstana i viceprvaka Europe, Ukrajinca Alekseja Bičenka.

Ronald Gorsic / CROPIX

Povijest Zlatne piruete posebno je obilježila miljenica publike Zagrepčanka Sanda Dubravčić (danas Dubravčić Šimunjak), koja je u osam nastupa osvojila pet zlata, dva srebra i jednu broncu. Zanimljivo je da je jedinu brončanu medalju osvojila na svom prvom nastupu, nakon što je tri tjedna trenirala s rukom u gipsu. K tome, na svojoj posljednjoj Zlatnoj pirueti, burno bodrena publikom, uspjela je nadmašiti tadašnju svjetsku prvakinju Rosalynn Sumners i osvojiti zlato.

Valja dodati da je Zagreb domaćin i Trofeja zagrebačkih pahuljica, mlađeg brata Zlatne piruete, koji organizira istoimeni klub sinkroniziranog klizanja. Radi se o najmlađoj disciplini koju je priznala Međunarodna klizačka federacija (ISU). Trofej zagrebačkih pahuljica održava se od 2001. u siječnju, a posljednjih godina na njemu sudjeluje više od 40 ekipa iz 10-ak zemalja svijeta.

Srđan Vrančić / CROPIX

Za posjetitelja Zagreba sjajno je što se termin Zlatne piruete uklopio i u priredbu „Advent u Zagrebu“, pa ukoliko u to doba posjećujete grad ne propustite otići u Dom sportova i, na natjecanju koje je postalo sinonim sportskih priredbi Zagreba, uživati u majstorijama umjetnica i umjetnika na ledu, osjetiti pravi adventsko-sportski ugođaj na tribinama.