hr

31. Zagrebački maraton: Trkači ponovo u Zagrebu

Zagrebački maraton i ove će godine okupiti mnoge trkače kojima su njegove staze posebno atraktivne jer se trče gradskim ulicama, uključujući i samo središte, i to uz živo bodrenje publike.

Zagrebački maraton ove se godine trči 8. listopada. Prva je na redu utrka Garmin 10 K koja započinje u 8.45 na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića, a trči se užim gradskim središtem te završava na polazišnoj točki.

Start i cilj polumaratona su također na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića. Dužina staze za polumaraton je 21 kilometar, dok će sudionici maratona stazu pretrčati dva puta, ukupno 42 kilometra. Početak obiju utrka je u 9 sati. Također su predviđene i četveročlane štafete, neovisno o spolu, koje startaju u isto vrijeme i na istom mjestu kao i polumaraton i maraton.

Prijave za sudjelovanje na Zagrebačkom maratonu otvorene su do 29. rujna.

Dan prije spomenutih utrka, 7. listopada, održavaju se uvijek posebno atraktivne i vesele dječje utrke čiji su mali sudionici od vrtićke dobi do učenika osnovnih škola, zaključno sa 6. razredom.

Inače, Zagrebački maraton dio je Abbott World Marathon Majors Age Group kvalifikacija te je tako prilika trkačima da treniraju i pripremaju se za sudjelovanje na jednom od šest najvećih i najprestižnijih svjetskih maratona. Peto izdanje the Abbott WMM Wanda Age Group World Ranking vrijedi od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.