hr

Crolimpijada - Hrvatske svjetske igre 2023

Jubilarne 5. Hrvatske svjetske igre održat će se u Zagrebu od 24. do 29. srpnja 2023. godine u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Organizator Igara je krovna udruga hrvatskih iseljenika diljem svijeta, koja kao međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija povezuje Hrvatice i Hrvate, hrvatske udruge i ustanove izvan domovine iz koje potječu. Sam HSK Igre definira kao amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive. Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH. O svemu mnogo govori i moto igara: „Jedno je srce, jedna je Hrvatska“.

Hrvatske svjetske igre održavaju se u Republici Hrvatskoj svake četiri godine. Do sada su održane četiri puta (2006. i 2010. u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu). I pete Igre, od 24.-29. srpnja 2023., održat će se u Zagrebu, a izgledno je da će glavni grad Hrvatske ostati njihov stalni domaćin.

Damir Krajač / CROPIX

Na Igrama se sportaši hrvatskog podrijetla nastanjeni širom svijeta natječu u više olimpijskih sportova. Osim njih, sudjeluju i sportaši iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Sudionici ne moraju biti članovi Hrvatskoga svjetskoga kongresa, niti bilo koje druge sportske, kulturne ili druge udruge.

Nastup na igrama organiziran je putem nacionalnih ekipa iz različitih krajeva svijeta, što znači da natjecatelji nastupaju pod zastavom zemlje iz koje dolaze. Premda su Igre amaterskoga karaktera, u manjem broju nastupaju i profesionalni sportaši i budući profesionalci koji su još u mlađim uzrastima. Broj natjecatelja na Igrama stalno raste, pa ih je na posljednjima, u srpnju 2014, u Zagrebu bilo oko 900 iz ukupno 30 zemalja svijeta, kojima se pridružilo i 150 mladih iz Hrvatske. Natjecanja su se održala u atletici, nogometu (muškarci i žene), malom nogometu, tenisu, odbojci, košarci, plivanju, džudu, badmintonu, boćanju, taekwondou, rukometu, karateu, golfu, stolnom tenisu i odbojci na pijesku.

Tomislav Kristo / CROPIX

Sportski dio igara redovito je upotpunjen kulturno-umjetničkim programom, a mladi iz cijeloga svijeta imaju se prilike upoznati i s kulturno-povijesnim vrednotama Zagreba, obići najatraktivnija mjesta u gradu i okolici te osjetiti bilo i ugođaj glavnoga grada zemlje iz koje potječu. Mnogi od njih u Zagreb stižu s rodbinom i prijateljima iz nove domovine, koji se redovito oduševljavaju ljepotom grada i ljetnim zagrebačkim ritmom koji tada seli na ulice, na terase gradskih kafića i u parkove. Naravno da druženja mladih, zabave, plesa i najrazličitijih užitaka ima na pretek.

Damir Krajač / CROPIX

Zato, ukoliko se amaterski bavite sportom, hrvatskog ste podrijetla i živite bilo gdje u svijetu, možete postati sudionikom Igara u vašem omiljenom sportu. Za Igre 2023. prijave za nastup ostvaruju se preko nacionalnih organizacijskih odbora koji su uspostavljeni u svim zemljama sudionicama. Sve detalje i prijavnicu za natjecatelje možete naći na službenoj internetskoj stranici Hrvatskih svjetskih igara http://hsi-cwg.com.

Header image credit: Damir Krajač / CROPIX