hr

Dom sportova: 52. malonogometni turnir Kutija šibica

Malonogometni turnir Kutija šibica jedno je od najstarijih sportskih događanja u Zagrebu, a u njegovu će znaku biti zadnji ovogodišnji mjesec

Malonogometni turnir Kutija šibica, ove godine 52., započinje 25. studenoga u Domu sportova i trajat će sve do 29. prosinca kada će biti poznat pobjednik. Tajna atraktivnosti i dugovječnosti toga najvećeg malonogometnog turnira u regiji prije svega je u velikom entuzijazmu natjecatelja. Naime, dobar plasman, a pogotovo pobjeda više je stvar sportskog prestiža i ponosa nego – unatoč postojećem nagradnom fondu – financijskog interesa. Uz glavni turnir, u isto se vrijeme održava i 16. Veteranski malonogometni turnir i 7. Turnir za žene. 

Naziv Kutija šibica dobio je po sportskoj dvorani u zagrebačkom kvartu Trešnjevka. Ona je 1971. godine, u vrijeme pokretanja turnira, bila najveća u gradu, iako ipak toliko malena da joj je ovaj slikovit naziv potpuno pristajao. Broj natjecateljskih momčadi narastao je s početnih osam na čak 118 samo četiri godine kasnije, da bi ih rekordne 1985. godine bilo čak 648. Jednakom je dinamikom rastao i broj zainteresiranih gledatelja pa se posve sigurno može reći da Zagrepčani žive s tim malonogometnim natjecanjem, što je nedvojbeno i ključ njegove dugovječnosti. 

Photo credit: Ronald Gorsic / CROPIX