hr

Europsko prvenstvo u judu u Zagrebu ugostilo natjecatelje iz 47 zemalja

U Areni Zagreb se od 25. do 28. travnja održalo Europsko seniorsko prvenstvo u judu, a Zagreb se još jednom dokazao kao europska sportska metropola

Judo groznica zavladala je glavnim gradom pošto se po prvi puta u Hrvatskoj održalo Europsko seniorsko prvenstvo u judu. U organizaciji Europske judo unije (EJU) i domaćina - Hrvatskog judo saveza (HJS), natjecanje se održalo u Areni Zagreb s pojedinačnim natjecanjima od 25. do 27. travnja te natjecanjem mješovitih ekipa 28. travnja.

Još jedan u nizu sportskih spektakala u Zagrebu ugostio je 427 natjecatelja iz 47 europskih zemalja, od čega 240 judaša te 187 judašice. Čak sedam svjetskih broj jedan na ljestvici, četiri olimpijska prvaka, 17 svjetskih i 35 europskih prvaka natjecalo se za bodove za svjetsku rang listu i medalje s Europskog prvenstva. Tijekom 4 dana natjecanja Arenu Zagreb je posjetilo oko 10.000 ljudi.

Jake hrvatske judo snage

Hrvatske judašice jedne su od najboljih u svijetu. Naime, nakon trijumfa Barbare Matić (-70kg/JK „Pujanke“, Split) 2021. godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti ni godinu dana kasnije, na prvenstvu u Uzbekistanu, u finalu su snage odmjerile dvije hrvatske judašice, što je do sada pošlo za rukom samo pet nacija u svijetu. Tom je prilikom Barbara Matić obranila zlato, a Lara Cvjetko (-70kg/JK „Solin“) je postala svjetska doprvakinja.

U sklopu ovog Europskog prvenstva u Zagrebu, Barbara Matić je ostvarila još jedan povijesni rezultat, okrunila se Europskom titulom. U istoj kategoriji Lara Cvjetko je osvojila brončano odličje. Peta mjesta pripala su Katarini Krišto (-63kg/JK „Dalmacijacement“, Kaštel Sućurac) i Zlatku Kumriću (-100kg /AJK „Student“, Split).

Međunarodna konferencija „Djeca u sportu - prvaci u životu“

Dok je u Areni trajao drugi natjecateljski dan Europskog prvenstva, u zagrebačkom hotelu Westin je održana međunarodna konferencija „Djeca u sportu - prvaci u životu“. Konferenciju su organizirali Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske i Hrvatski judo savez, a okupila je više od 50 sudionika.


Photo credit: Emanuele Di Feliciantonio (EJU) 

Konferenciju je svojim uvodnim govorom otvorio predsjednik Europske judo unije (EJU) dr. sc. László Tóth koji je istaknuo kako je iznimno ponosan na konferenciju, tim više što se održava na 75. obljetnicu EJU-a i naglasio da su djeca naše naslijeđe. Uslijedio je govor predsjednika Međunarodne judo federacije (IJF), Mariusa L. Vizera, koji je podsjetio na važnost ovakvih konferencija. Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Nikolina Brnjac pozdravila je sve nazočne te dodala kako se iznimno raduje Europskom prvenstvu u judu te koliko je sport važan u odgoju djece i njihovom oblikovanju u mlade, sposobne osobe koje kroz sport uče o fair playu, timskoj igri i kako se nositi s porazom te sklapaju prijateljstva za cijeli život.

Konferenciju je obilježio niz panela o pozitivnom učinku sporta na mlade, o sportašima kao influencerima, odnosno promotorima društvenih vrijednosti te o društvenim i ekonomskim koristima koje donose sportska događanja.

Za vrijeme trajanja Europskog prvenstva dodatno je organiziran i kamp za djecu na kojem je sudjelovalo više 1.100 djece. Nakon drugog dana pojedinačnog natjecanja, slavlje pobjednika, ali i svih sudionika, nastavilo se i u večernjim satima. U Zagrebu je te večeri održana proslava 75. godišnjice Europske judo unije i Gala večera na kojoj su bili nagrađeni najbolji sportaši i sportašice za 2023. godinu.

Header image credit: Tino Marić (HJS)