hr

Sretno Vatreni: Viceprvaci u novom izazovu

Dragi naši nogometaši, kao i uvijek, uz vas smo svim srcem, želimo vam mnogo uspjeha i sreće na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Znamo da ćete dati sve od sebe, a onda se možemo nadati i nekom novom velikom dočeku. Sretno!

Vjerojatno se svi Hrvati, a ne samo ljubitelji nogometa, sjećaju gdje su se nalazili 16. srpnja 2018., i to čitavo poslijepodne i navečer. Naime, toga je dana više od pola milijuna ljudi u Zagrebu, a tko zna koliko još uz male ekrane, dočekalo nogometne viceprvake svijeta – hrvatsku nogometnu reprezentaciju na povratku sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Bio je to najveći nogometni uspjeh i najveći doček u povijesti Hrvatske, kojeg ćemo se svi dobro sjećati i nakon nekoliko desetljeća.

Bez obzira gledate li na nogomet fatalistički kao nekadašnji škotski nogometaš Bill Shankly (“Neki misle da je nogomet pitanje života i smrti. Uvjeravam vas, mnogo je ozbiljnije od toga”), filozofski poput pisca Lewisa Grizzarda („Utakmica života vrlo je slična nogometu. Morate se uhvatiti u koštac sa svojim problemima, blokirati svoje strahove i zabiti kad vam se ukaže prilika“) ili vam je to samo zabavna igra koju volimo nazivati „najvažnijom sporednom stvari na svijetu“, vjerojatno ste s puno uzbuđenja ispratili naše nogometaše na ovogodišnje 22. Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje će se od 20. studenog do 18. prosinca održati u Kataru. I to ne samo radi nacionalnog ponosa, već i stoga što na taj turnir Hrvatska odlazi kao viceprvak.


Lice Grada

To prvo Svjetsko prvenstvo ikada koje će se održati u arapskom svijetu i drugo koje će se održati u Aziji, nakon Prvenstva 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, igrat će se na ukupno osam stadiona u pet gradova domaćina.

Vjerojatno su već svi domaći navijači zapamtili da Hrvatska igra u skupini F protiv Maroka (23. studenog), Kanade (27. studenog) te Belgije (1. prosinca). Hrvatski izbornik Zlatko Dalić u Katar je poveo vratare Dominika Livakovića, Ivicu Ivušića i Ivu Grbića, zatim braniče Domagoja Vidu, Dejana Lovrena, Bornu Barišića, Josipa Juranovića, Joška Gvardiola, Bornu Sosu, Josipa Stanišića, Martina Erlića i Josipa Šutala, vezne igrače Luku Modrića (kapetan), Matea Kovačića, Marcela Brozovića, Marija Pašalića, Nikolu Vlašića, Lovru Majera, Kristijana Jakića i Luku Sučića, dok će među napadačima za sastav konkurirati Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir i Marko Livaja.


Tomislav Miletić/PIXSELL 

„O motivaciji ne treba govoriti, ovo je Svjetsko prvenstvo. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti u ovih tjedan dana i proći skupinu, to je jedan od prvih ciljeva... Svi koji su pozvani zaslužili su biti ovdje i budemo li zdravi, imamo dobre šanse. Duže smo zajedno, ja sam sada već nekoliko godina ovdje, i vjerujem da ćemo biti pravi na Svjetskom prvenstvu. Sve su momčadi tamo odlične, a mi se moramo fokusirati na sebe. Svaka će utakmica biti teška, naporna, i fizički i psihički“, izjavio je pred odlazak u Katar Mislav Oršić, golgeter zagrebačkog Dinama i jedan od tri igrača višestrukog prvaka Hrvatske koji nadopunjuju gotovo potpuno internacionalni niz hrvatskih reprezentativaca.

Dragi naši nogometaši, kao i uvijek, uz vas smo svim srcem, želimo vam mnogo uspjeha i sreće na predstojećim utakmicama te, prije svega, prolaz kvalifikacijske skupine. A onda – tko zna?! Optimistični smo s razlogom, jer znamo da Hrvatska najbolje igra s najjačima, onima koji će se naći u nokaut fazi Prvenstva. U svakom slučaju, želimo uživati u dobroj, vama svojstvenoj kreativnoj igri, požrtvovnosti za nacionalni dres i s veseljem vas pratiti iz utakmice u utakmicu. Znamo da ćete dati sve od sebe, a onda se možemo nadati i nekom novom velikom dočeku. Sretno!

Header image credit: Tom Dubravec/CROPIX