hr

Svjetski veslački kup se vraća u Hrvatsku

Hrvatska uskoro ponovno postaje međunarodno središte veslanja. Svjetska veslačka elita okupit će se u Zagrebu, gdje će se na Jarunu od 05. do 07. svibnja održati Svjetski kup u veslanju.


Tomislav Kristo / CROPIX

Pred našim veslačima uzbudljiva je natjecateljska godina. Na svakoj regati tempirat će se sportska forma za Svjetsko prvenstvo, na kojem će svi tražiti svoju „kartu“ za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Prva postaja na tom putu, Svjetski je veslački kup koji će se održati upravo u zemlji bogate veslačke tradicije – Hrvatskoj.   

„Ponosni smo i sretni što će se Svjetski veslački kup po drugi put održati u Zagrebu, na Jarunu, ovaj put uz prisustvo navijača. Budući da će se utrka diljem svijeta prenositi u izravnom TV prijenosu to je zasigurno i izvrsna promocija Hrvatske pred sam početak turističke sezone. Uvjeren sam da će nam naše veslačke uzdanice, kao i uvijek napuniti srca ponosom i osvijetliti obraz pred cijelim svijetom.“ rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, Branimir Bašić.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će sigurno nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković koje su na dobrom putu da postanu prva ženska veslačka posada koja se plasirala na Olimpijske igre te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara. Svi oni s nestrpljenjem čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata jer će za razliku od 2021. natjecanju moći prisustvovati i gledatelji. Podsjetimo, Svjetski veslački kup se prvi put u povijesti u Hrvatskoj održao 2021. godine, ali zbog pandemije gledateljima nije bilo dozvoljeno prisustvovati.  Ulaznice za predstojeću utrku na Jarunu se neće naplaćivati.

 Marko Todorov / CROPIX

Veselim se utrci na Jarunu, uvijek je lijepo veslati doma, a još ljepše je kada na svojoj strani imate i navijače, što uslijed pandemije nije bio slučaj 2021. godine. Ova regata važna je samim tim što smo u kvalifikacijskoj godini za nastup na Olimpijskim igrama i ja vjerujem da ćemo se moje kolege iz reprezentacije i ja predstaviti u najboljem svjetlu, baš kao i u rujnu u Beogradu gdje će se u sklopu Svjetskog prvenstva održati i kvalifikacije za Olimpijske igre“, izjavio je naš proslavljeni olimpijac, Damir Martin.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih svjetskih veslača. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja, a gledatelji će u izravnom TV prijenosu imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.