hr

Zagreb još jednom uspješan domaćin svjetskog klizačkog spektakla

ISU Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju u Zagrebu je 5. i 6. travnja okupilo više od 420 vrhunskih klizačica iz cijeloga svijeta i brojne ljubitelje klizanja

Međunarodna klizačka unija - International Skating Union (ISU) organizator je velikog svjetskog natjecanja klizačica u sinkroniziranom klizanju koje okuplja najbolje timove, a publiku oduševljava njihovim uzbudljivim koreografijama i izvedbama na ledu. Zahvaljujući odlično provedenoj kandidaturi od strane Hrvatskog klizačkog saveza, Zagreb je bio domaćin ovogodišnjeg natjecanja.

Naime, Zagreb se prvotno kandidirao za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2021. godine međutim, zbog pandemije koronavirusa, prvenstvo je odgođeno za 2024. godinu. Kandidatura za ovakvo veliko natjecanje je opsežan proces, ali s obzirom na kvalitetnu organizaciju Svjetskog prvenstva u sinkroniziranom klizanju 2009. godine te dva Europska prvenstva u umjetničkom klizanju 2008. i 2013., Hrvatski klizački savez je dobio iznimno pozitivne ocjene i prednost pred ostalim kandidatima.

Tako se 5. i 6. travnja u zagrebačkoj Areni okupila 21 ekipa iz 17 zemalja, odnosno više od 420 klizačica. Zagreb je kroz nekoliko dana u svojim hotelima, ugostiteljskim objektima te na samom natjecanju u Areni ugostio 800 sportašica, trenera, sudaca i ostalog osoblja te 2.500 navijača, obitelji i prijatelja klizačica.

Stoljetna tradicija klizanja u Zagrebu čini ga odličnim domaćinom

Prvo klizalište otvoreno je u Zagrebu prije 150 godina na Marulićevom trgu. Uslijedio je dugogodišnji razvoj pa su dvorana Dom sportova, SRC Šalata te Klizalište Velesajam postali središte sportova na ledu, ali i mjesta idealne zimske rekreacije i zabave za Zagrepčane. Baština klizačkog sporta u Zagrebu je značajna, a sada se i Arena Zagreb dokazala kao odličan domaćin za ledene sportove. Ovaj impresivan sportski objekt bilo je potrebno dodatno urediti i prilagoditi za ovakvu sportsku priredbu na ledu, pogotovo stoga što se radilo o Svjetskom prvenstvu koje dnevno ugošćava oko 2.000 gledatelja.

Prvi dan natjecanja klizao se kratki program, a drugi dan slobodni program. Dan prije samoga početka održavali su se treninzi otvoreni za javnost te je nakon treninga održan ždrijeb. Za redoslijed klizanja za prvi dan relevantni su rezultati od prošlog Svjetskog prvenstva te se formiraju grupe. Za kratki program bile su formirane 4 grupe. Za drugi dan se grupe formiraju na temelju rezultata kratkog programa i ponovno ide izvlačenje startnog broja.

Les Supremes iz Kanade po treći puta odnijele svjetsko zlato

Borba za medalju bila je žestoka, ali pravedna. Nije dopuštala ni najmanju pogrešku koja je, nažalost, smjestila prvakinje Finske na treće mjesto. Tim Helsinki Rockettes, poznat po nešto grubljem stilu klizanja, nakon kratkog programa osvojio je srebrnu medalju no, zbog pogreške u slobodnom programu „Incantation“ u obliku neuspjelog dizanja, završile su brončane.

Drugo, srebrno mjesto, osvojila je ekipa Haydenettes iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je nakon dugog niza godina ponovno zauzela postolje. Njihov slobodni program „Who wants to live forever“ pokazao je iznimno uvježbanu koreografiju koja im je omogućila odličje srebrnog sjaja – prvo do sad.

Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju u Zagrebu pokazalo je da je uz veliki trud, rad i disciplinu moguće ispisati povijest. Ekipa Les Supremes iz Kanade, po treći je put za redom osvojila svjetsko zlato i tako još jednom pokazala svoju superiornost nad konkurencijom. Slobodni program „Mount Everest“ donio je ekipi iz Montreala ukupnih 237.97 bodova te ih učinio trostrukim prvakinjama.

Hrvatska reprezentacija je za kratki program dobila 40.76, a za slobodni 87.55 bodova te su s ukupnim rezultatom od 128.31 bodova oborile vlastiti rekord i zauzele 19. mjesto u ukupnom poretku.

Autor fotografija: Hrvatski klizački savez