hr

Zagreb ponovno ugostio svjetske atletičare i atletičarke uz nove rekordne rezultate

Trodnevni atletski spektakl iz WA Continental Tour Gold serije, 73. Boris Hanžeković memorijal, u Zagreb je i ove godine doveo brojne olimpijske i svjetske prvake te svjetske rekordere

Zagreb je i ovoga rujna zasjao na atletskoj karti Europe, ugostivši još jedno vrlo uspješno izdanje Boris Hanžeković memorijala. Zagrebačke atletske svečanosti održane su od 8. do 10. rujna, a uključivale su natjecanje u skoku u dalj City Challenge na glavnom gradskom trgu, natjecanje najboljih svjetskih bacača kugle Memorijal Ivana Ivančića pokraj zagrebačkih fontana te sve ostale discipline mitinga na stadionu Mladosti 10. rujna. Osim toga, po prvi puta je održana i BHM atletska konferencija na temu organizacije velikih natjecanja i WA ranking sustava.

Na 73. Boris Hanžeković memorijalu nastupilo je ukupno 240 atletičara iz 50 zemalja svijeta, a televizijska slika iz Zagreba otišla je u čak 142 zemlje. Tijekom ovogodišnjeg, jedinog trodnevnog mitinga na svijetu, ostvareno je mnoštvo odličnih rezultata koji su ga zadržali u samom vrhu svjetskih mitinga, a time i Zagreb na vrhu ljestvice sportskih metropola. Naime, prema rangiranju Svjetske atletske federacije (WA) zagrebački miting je u 2023. godini zauzeo 16. mjesto na svijetu te treće među WA Continental Tour Gold mitinzima, iza Los Angelesa i Székesfehérvára.

Tri dana atletskih rekorda u Zagrebu

O kvaliteti organizacije i sudionika mitinga najbolje govore postignuti rezultati. U Zagrebu je tako postavljen jedan svjetski rekord, jedan kontinentalni rekord, četiri rekorda mitinga, 13 nacionalnih i 50 osobnih rekorda te još cijeli niz odličnih rezultata. Jedna od najimpresivnijih brojki je broj pobjeda najbolje hrvatske sportašice, Sandre Perković, na Hanžekovićevom memorijalu, koja je ove godine došla do 11. pobjede.

Deveti Memorijal Ivana Ivančića, odnosno deseto natjecanje u bacanju kugle pokraj zagrebačkih fontana, okupilo je osam finalista s posljednjeg svjetskog prvenstva, dva osvajača medalje i osam bacača koji su prebacili 22 metra u karijeri. Za spektakularnost ovog natjecanja zaslužan je bio Novozelanđanin Tom Walsh, koji je po peti puta pobijedio čime se izjednačio s najboljim bacačem kugle svih vremena Ryanom Crouserom, koji također ima pet pobjeda u Zagrebu.

Pobjednici drugog izdanja Zagreb City Challengea u skoku u dalj su hrvatski Filip Pravdica sa 8.09 metara i Amerikanka Tiffany Flynn koja je skočila do 6.59 metara.

Za sjajnu završnicu ovogodišnjeg zagrebačkog mitinga pobrinula se Beatrice Chepkoech iz Kenije koja je postigla svjetski rekord na 2.000 sa zaprekama! Istrčala je tu dionicu za 5:47.42, što je pet sekundi bolje od dosadašnjeg rekorda Njemice Gese Krause.

Održana prva atletska konferencija

U sklopu 73. Boris Hanžeković memorijala, u hotelu Hilton Garden Inn održana je prva BHM atletska konferencija koja je okupila vrhunske atletske stručnjake i poznata imena iz svijeta atletike. Na programu konferencije su bila dva panela i jedno predavanje.

Na prvom panelu pod nazivom „Prednosti organizacije velikih sportskih događaja“ sudjelovali su državi tajnik u Ministarstvu turizma i sporta RH Josip PavićJose Luis De Carlos iz Europske atletske federacije, projektni menadžer Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak, glavni tajnik Atletskog saveza Srbije i predsjednik Organizacijskog odbora prošlogodišnjeg Svjetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu Slobodan Branković te profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan.

Drugi panel pod nazivom „World ranking sustav“ predstavo je novi sustav kvalifikacija za velika atletska natjecanja. Sudionici panela bili su Carlo de Angeli iz Svjetske atletske federacije, menadžer Boris Hanžeković memorijala i brojnih vrhunskih atletičara Alfons Juck, skakač u dalj i suosnivač Jumpers World Agencije Andreas Trajkovski te Tevž Korent, trener europske dvoranske doprvakinje na 800 metara Anite Horvat i drugih slovenskih atletičara.

Na kraju BHM konferencije vrlo zanimljivo predavanje održao je atletski trener John Coghlan, koji je do olimpijskog zlata doveo Jasmine Camacho-Quinn na 100 metara prepone i Andrea De Grassea na 200 metara.

Tradicionalni Memorijal Borisa Hanžekovića 2024. godine će se održati 6., 7. i 8. rujna.

Autor fotografija: Julien Duval/BHM