hr

Zagrebački Boris Hanžeković memorijal i dalje u samom vrhu svjetske atletike

Od 9. do 11. rujna Zagreb je po 72. puta bio domaćin svjetskom atletskom spektaklu Boris Hanžeković memorijal - Continental Tour Gold miting

Boris Hanžeković memorijal održava se od 1951. godine u čast tragično preminulom atletičaru Borisu Hanžekoviću, a od 2020. godine miting je dio Continental Tour Gold kategorije. I u svojem 72. izdanju, ovoga puta kao trodnevni miting održan od 9. do 11. rujna 2022. godine, Boris Hanžeković memorijal ostao je u samom vrhu svjetskih atletskih mitinga.

Natjecanja održana na Zagreb City Challengeu na Trgu bana Jelačića, Memorijalu Ivana Ivančića pokraj Zagrebačkih fontana i središnjem događanju na stadionu Mladosti, putem televizijskog prijenosa pratili su gledatelji u više od 130 zemalja. Prema bodovanju World Athleticsa, koje uključuje kvalitetu atletičara i rezultata ostvarenih na mitingu, 72. Boris Hanžeković memorijal zauzima na kraju sezone treće mjesto među mitinzima Continental Tour Gold serije te ukupno 16. mjesto na svijetu. Na mitingu je nastupilo 19 osvajača svjetskih medalja iz Eugena i 18 osvajača europskih medalja iz Münchena te 5 pobjednika Dijamantne lige. Sve ove impresivne brojke, još su jedna u nizu potvrda da je Zagreb uistinu europska sportska metropola i dostojan domaćin velikim svjetskim natjecanjima.

Spektakularni Zagreb City Challenge na glavnom gradskom trgu

Prvo izdanje Zagreb City Challengea – natjecanja atletičarki u troskoku i skoku s motkom te atletičara u skoku u dalj u sklopu 72. Boris Hanžeković memorijala – ponudilo je spektakularnu sportsku priredbu na Trgu bana Jelačića.

Posebna atrakcija bio je skok s motkom za atletičarke gdje je ostvaren novi rekord zagrebačkog mitinga. Sjajna Slovenka Tina Šutej, brončana s Europskog prvenstva u Münchenu, koja je skočila preko 4.61 metara. U troskoku atletičarki pobjednica je Slovenka Neja Filipič koja je u prvom pokušaju skočila pobjedničku dužinu 14.38 metara.

Dan za pamćenje na Trgu zatvorili su atletičari skokom u dalj. Čak trojica su skočila preko osam metara, od čega su dvojica bili Hrvati, što se još nikad nije dogodilo na istom natjecanju. Prvo je do 8.03 otišao Filip Pravdica, što je njegov najbolji rezultat u karijeri, a odmah nakon njega na 8.00 je doskočio Marko Čeko. Priključio im se Australac Henry Frayne na 8.02, a iznimno zanimljivo natjecanje završeno je tako da je sjajni Australac skočio do 8.11 metara i zasluženo odnio pobjedu.

Osmo izdanje Memorijala Ivana Ivančića i sjajna završnica spektakla na Mladosti

Zainteresirani gledatelji su i ove godine u Zagrebu mogli izbliza vidjeti najbolje bacače kugle na svijetu na bacalištu pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u sklopu Memorijala Ivana Ivančića. Po peti puta pobjedu je odnio svjetski rekorder Ryan Crouser i tako pobjegao Tomu Walshu na 5:4 kada je o pobjedama pokraj fontana riječ.

Trodnevni atletski spektakl u Zagrebu zatvoren je mitingom na stadionu Mladosti kraj Save i ovjenčan desetom pobjedom Sandre Perković, koja je u posljednjoj seriji nadmašila olimpijsku pobjednicu u bacanju diska Valarie Allman.

Na 400 metara s preponama, Zagreb je dobio novi rekord mitinga - Amerikanka Rushell Clayton je s 53.89 srušila dosadašnji rekord koji je držala Kubanka Daimi Pernia iz 2000. godine s 54.14. Na milju je Zagreb dobio novi očekivani rekord jer je Australka Linden Hall istrčala 4:21.10 u disciplini koja se još u Zagrebu nije trčala. No, priznato joj je kao rekord mitinga i prolazno vrijeme na 1.500 metara –  4:03.35, pa su tako u jednoj utrci postignuta dva rekorda.

Pobjednik Memorijalne utrke Boris Hanžeković je najbolji preponaš današnjice, dvostruki svjetski prvak Grant Holloway sa 13.19. Marvin Bracy, drugi sprinter svijeta s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Eugeneu otišao na 100 metara ispod 10 sekundi, na 9.98. Na 200 metara pobjedu je odnio Joseph Fahnbullegh iz Liberije sa 20.07, a na 800 metara Mađar Daniel Huller s 1.45.68 ispred Norvežanina Tveita i Bosanca Tuke. Na 3000 metara slavio je Amerikanac Willeam Kincaid sa 7:38.83 u fotofinišu ispred Kenijca Reynolda Kipkorira Cheruiyota, koji je istrčao u stotinku isti rezultat.

Na 2.000 metara sa zaprekama se napadao svjetski rekord, ali olimpijski i svjetski prvak Suffiane El Bakali nije ga uspio srušiti. No, s 5:14.06 postavio je najbolji rezultat sezone u svijetu.

U zanimljivom obračunu troskokaša Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso pobijedio je sa 17.07 ispred Christiana Taylora. U bacanju diska u velikom četveroboju Slovenac Kristjan Čeh pobijedio je sa 68.60 ispred Šveđana Petterssona i Staahla, te Britanca Okoye.

Image credit: Antonio Bronić / Zagreb Meeting