hr

Adrenalinska uzbuđenja i doživljaji

U Zagrebu postoje čitavi adrenalinski parkovi s mnoštvom sadržaja - Adrenalinski centar Sveta Nedjelja, nedaleko izletišta Samobor (programi za obitelji, pojedince i djecu) te, ukoliko nikako ne želite iz središta grada, jedan mali kod Miramarske ceste, do kojeg se dolazi preko mosta iz Botaničkog vrta. Uživajte u uzbuđenjima!

Naravno da su adrenalinski sportovi, kao i drugdje u svijetu, popularni i u Zagrebu. Od onih u zraku, najpopularniji je paragilding ili padobransko jedrenje, koje može biti i za amatere. U tom slučaju leti se u tandem-parajedrilici, odnosno zajedno s iskusnim, ovlaštenim instruktorom. U okolici Zagreba, u tom se sportu može uživati na Sljemenu (vrh „gradske“ planine Medvednica) i na Japetiću (Žumberačko gorje, nedaleko izletišta Samobor). Čitav paket nudi više organizatora (Aeroklub Flyway, Sky Riders Paragliding Croatia…). Ukoliko, pak, želite iskusiti uzbuđenje i slobodu letenja malo ekstremnije, za vas je tandem skydiving, odnosno užitak slobodnog pada, prvog dijela skoka padobranom. Prefiks „tandem“ znači da ćete biti u sigurnim rukama instruktora. U Zagrebu taj doživljaj možete bukirati putem više agencija.


Photo credit: Skydive Croatia

Znatno udobniji, ali ništa manje uzbudljivi su letovi balonom. Organizira ih Balon klub Zagreb, a polijetanje je na balonodromu Kluba na zagrebačkom Jarunu ili na više lokacija u Zagorju, ovisno o planiranoj ruti ili trenutačnom vjetru. Let traje oko jedan sat, nakon čega slijedi druženje uz čašu šampanjca i „balonaško krštenje“. Svaki novi letač postaje član kluba i dobiva potvrdu o ulasku u svijet aeronauta.

Photo credit: Balon klub Zagreb

Pređemo li u vodu, adrenalin vas čeka na „zagrebačkom moru“ - jezeru Jarun, gdje je u ponudi jet ski. Tu se na Velikom jezeru ljeti održavaju jet ski utrke za različita prvenstva i kupove, ali je vožnja omogućena i amaterima. Radi se o doživljaju prilagođenom za sve dobne skupine, pa se svi mogu okušati u rekreativnoj vožnji na kružnoj stazi s plutačama. 

Photo credit: Zagrebački Jet Ski Savez

Ako, pak, volite penjanje na umjetnoj stijeni, Zagreb vam nudi tri takve. Dvije su u vlasništvu Sportskog penjačkog kluba Fothia - na Velesajmu i u ulici Velimira Škorpika 11. Treća je ona u dvorani Mo fit na Selskoj cesti.

Photo credit: Fothia

Karting Arena na Zagrebačkom Velesajmu namijenjena je poklonicima uzbuđenja za volanom. Naime, tamošnji kartodrom Suzuka i go-kart flota od 30-ak vrhunskih vozila omogućava i početnicima da se osjećaju kao profesionalni vozači.

Photo credit: Karting Arena Zagreb

Za one koji za upravljačem žele ići korak dalje postoji i vožnja quadom, terenskim vozilom sličnom motociklu, samo na četiri kotača. A kada tom sportskom iskustvu pridodate prekrasan krajolik i staze, u sklopu quad safarija (postoji i buggy verzija), jedinstveni trenuci su zajamčeni. Na taj način posjetitelj Zagreba, u okolici grada, ima prilike upoznati ljepote zagorskih zelenih bregova i Bedekovčanskih jezera, sve uz idilični piknik.

Kome niti to sve nije dosta, u Zagrebu se nude još i paintball, airsoft i laser tag, popularne igre za avanturiste koji se vole zabavljati na originalan način. Napetost, adrenalin i dobar provod nude mnogi - Avenue Ball u Slavonskoj ulici 3, Paintball Guerrilla na Savskoj opatovini, u Paintball Parku Šervudska šuma na staroj Karlovačkoj cesti, Paintball Klub Zagreb-istok, Paintball & Quad Brzi i žestoki u Sesvetama, Matrix, ElBasso…

Header image credit: Aeroklub Flyway