hr

ZAGREB NA DVA KOTAČA

„Tri odvažna 'zagrebačka dečka' odlučila su na dvokolici prevaliti put oko svijeta i na taj način načiniti propagandu za sport naše države…“, pisao je 1926. zagrebački tisak o biciklističkom podvigu zagrebačke trojke.

Bilo je to davno nakon što je biciklistički sport dosegao vrhunac, doba kad su u Zagrebu postojala tri profesionalna trkališta. No, u međuvremenu biciklistički je sport sve više prelazio na ceste i postajao dio rekreacije građana, a potom, u novije doba, i zanimljiv način turističkog razgledanja Zagreba i njegove okolice.

Danas tu ima svega, od lagodnog „bicikliranja“ i uživanja u gradskim atrakcijama, preko vožnje gradskim prirodnim oazama, pa do adrenalinskih poligona za dva kotača. Prvo omogućava mreža označenih biciklističkih staza po cijelome gradu, čije trake pružaju siguran i uočljiv vozni prostor na kolniku namijenjen isključivo biciklistima. City bikeom, idealnim za vožnju gradom, lako ćete posjetiti neke od najljepših zagrebačkih lokacija, proći pored HNK i Muzeja Mimara, zastati popiti kavu na Cvjetnom trgu, pa se, recimo, odvesti do parka Maksimir.

Ukoliko ste skloniji prirodi ili tražite predah od istraživanja grada, najbolje ćete učiniti ako se pridružite samim Zagrepčanima, koji se biciklima vole voziti oko jezera Jarun (5,5-6,3 km) i Bundek (1,6 km), Savskim nasipom i parkom Maksimir. Ako ste, pak, poklonik cestovne vožnje i bicikala s brzinama, poduzet ćete brdsku vožnju na Sljeme (vrh Medvednice, samo za najistreniranije), odakle se pruža fantastičan pogled na grad.

Tu su i omiljena ruta Zagreb-Samobor (popularno izletište Zagrepčana) te ruta prigradskim  zaprešićkim i zelinskim rutama, gdje ćete uživati u vožnji prirodom i selima dobro očuvane tradicijske arhitekture. Kad smo već spomenuli Medvednicu, njezini šumoviti obronci poligon su za mrežu od čak devet kružnih, dobro označenih, biciklističkih ruta različitih dužina i zahtjevnosti. Rute su trasirane tako da među njima postoje dodirne točke na kojima se može prelaziti s jedne na drugu. Tako možete kombinirati turu prema vlastitu ukusu. Medvednica nudi i posebno atraktivnu i zahtjevnu Enduro stazu, biciklističku poveznicu Sljemena i Zagreba.

Photo credit: Darko Tomas / CROPIX

Tradicionalne rekreacijsko-relaksirajuće biciklijade također su sjajna prigoda za pridružiti se Zagrepčanima u cjelodnevnom provodu na dva kotača, koji uključuje najrazličitije sadržaje. U svibnju se, recimo, održava Zagrebačka biciklijada, na ruti od Trga bana Jelačića do 20 kilometara udaljenog Prepuštovca. U lipnju se vozi Večernjakova biciklijada, jedna od najdugovječnijih manifestacija u Zagrebu, obično do Jaruna ili Bundeka. Na tim priredbama, nakon vožnje, možete igrati različite igre, uživati u zabavnom programu, osvojiti bogate nagrade i okrijepiti se. Ako Zagreb posjećujete s djecom, i oni će doći na svoje programom za najmlađe.

Ukoliko se u Zagrebu zateknete u rujnu, na raspolaganju će vam biti i Gravelman. Što je zapravo ta utrka - ovisi o vašem raspoloženju. Za neke to može biti klasična biciklijada, za neke probijanje vlastitih granica, a za one željne utrkivanja čak i 100 kilometara napora. Naime, 8-15 lovaca (chasera) kreću za sudionicima i pokušat će u cilj ući prvi. Ako ste željni dokazivanja i utrkivanja, krenut ćete u nadmetanje s lovcima i nećete dozvoliti biti ulovljeni.

A tri Zagrepčanca s početka teksta, jesu li uspjeli obići svijet na biciklima? Ako i ne, sigurno je bilo avantura i odličnih priča po povratku u Zagreb.