hr

DUH U POKRETU

U Gradu Zagrebu registrirano je čak oko 70 udruga osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u korist osoba s invaliditetom.

K tome, postoji i više nacionalnih sportskih saveza osoba s invaliditetom, među kojima su i oni specijalizirani, poput Športskog saveza slijepih. Na popisu sportova tih saveza su, primjerice, atletika, plivanje, tenis, košarka, skijanje, boćanje, strijeljanje, stolni tenis, taekwondo, pa čak i obaranje ruke.

Geslo Paraolimpijskih igara „Spirit in Motion“ ili „Duh u pokretu“ poručuje da je htjenje važnije od rezultata, a srce je moćnije od uma. Potpuno je jasno da i osobe s invaliditetom imaju potrebu za bavljenjem sportom, odnosno primjerenom tjelesnom aktivnošću. Njihovo uključivanje u te aktivnosti pretpostavka za što bolju prilagodbu na izmijenjene uvjete života. Stručnjaci tvrde da osobama s invaliditetom „odgovarajuća tjelesna aktivnost ponajprije pruža psihomotorički oblik terapije pa tek onda rekreativni aspekt kvalitetnog načina provođenja slobodnog vremena koji je dominantan kod zdravih osoba“.

Bavljenje sportom ima višestruke dobrobiti i svakako je nešto što vrijedi poticati, pa osim što poboljšava mentalno zdravlje, omogućava i druženje tijekom vježbanja, a što na posljetku rezultira i općim zadovoljstvom.

Zagrepčani su ponosni što njihova gradska uprava kontinuirano provodi cjelovitu i jedinstvenu politiku prema osobama s invaliditetom, kojih među svojim stanovnicima popisuje gotovo 12%, što je tek nešto manje od prosjeka u svijetu (15%). Drugim riječima, osobe s invaliditetom predstavljaju najveću manjinu na svijetu, koja je značajno zastupljena kako među Zagrepčanima, tako i među posjetiteljima grada.

Za potonje će biti značajno da je u Zagrebu već i hotelski smještaj prilagođen njihovim potrebama. Ukoliko ste u ekipi tih sportskih zaljubljenika velika duha, nedvojbeno je da vam sport i rekreacija znače mnogo, bez obzira gdje se nalazili. Ako ste se sportom počeli baviti, prije svega, u svrhu rehabilitacije i oporavka, zasigurno ste ga prihvatili kao svakodnevnu potrebu i užitak. Znajte da Grad Zagreb to iznimno podržava i da čini sve da za vašeg boravka ne budete zakinuti za vaš „dnevni obrok zdravlja“.

U Gradu Zagrebu registrirano je čak oko 70 udruga osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u korist osoba s invaliditetom. K tome, postoji i više nacionalnih sportskih saveza osoba s invaliditetom, među kojima su i oni specijalizirani, poput Športskog saveza slijepih. Na popisu sportova tih saveza su, primjerice, atletika, plivanje, tenis, košarka, skijanje, boćanje, strijeljanje, stolni tenis, taekwondo, pa čak i obaranje ruke.

Ukoliko za boravka u Zagrebu želite trenirati neki od tih sportova ili se uključiti u kakvo natjecanje, sve potrebne podatke, uključujući i kontaktne osobe, možete naći na stranici Hrvatskog paraolimpijskog odbora ili web stranici Pristupačni Zagreb. Bit ćete dobrodošli!