hr

Iz grada u prirodu: Žičarom na Sljeme!

Na Sljeme, popularno zagrebačko izletište, odnedavno je moguće stići i novoizgrađenom žičarom, pridodajući sadržajima boravka i novi užitak putovanja do sljemenskog vrha.

Sljeme, najviši vrh planinskog lanca Medvednice, oduvijek je bilo popularno izletište Zagrepčana u svim godišnjim dobima. Zimi je popularno skijalište i sanjkalište, ljeti spas od vrućina, a u svim godišnjim dobima Sljeme je idealno mjesto za rekreaciju i istraživanje ljepota prirode te edukativne i gastronomske sadržaje.

Od kraja veljače odlazak na Sljeme moguć je i novoizgrađenom žičarom. Do vrha na nadmorskoj visini 1030 metara s međupostajom Brestovac na 877 metara vozi 84 gondola svaka za deset putnika, pa se u jednom satu može prevesti oko 1500 izletnika. Vožnja traje dvadesetak minuta, a putnici će putem do cilja uživati u lijepom krajoliku te panorami Zagreba.

Polazna postaja žičare Sljeme je Dolje, koje se nalazi na 267 metara nadmorske visine i blizu je samoga središta grada te je dostupna tramvajem ili autobusom. Onima koji dolaze osobnim automobilom osigurano je parkiralište ispod polazne zgrade kao i besplatno vanjsko parkiralište.

Ispred polazne stanice zagrebačke žičare Sljeme postavljena je penjalica za djecu i mlade u obliku malog i velikog medvjeda, a u zgradi se nalazi i veća penjalica namijenjena sportašima i rekreativcima.

Boravak na Sljemenu prilika je da, kad ste u Zagrebu, jedan dan provedete na svježem zraku, u pješačenju planinarskim stazama te uživate u obrocima koje nude sljemenski ugostitelji.

Početak rada nove žičare izazvao je veliko zanimanje Zagrepčana, koji su taj događaj čekali od 2007. godine. Naime, te je godine prestala s radom 44 godine stara žičara čiji je popravak ocijenjen ekonomski neopravdanim te je preporučena izgradnja nove.