hr

JARUN - POLIGON „ZAGREBAČKOG MORA“

Jeste li znali da Zagreb ima „zagrebačko more“. Naime, radi se o jezeru Jarun, smještenome u zapadnom dijelu grada. Jarun je također i ime naselja uz jezero, najpoznatije po svojoj veslačkoj stazi.

Danas je teško zamisliti da je Jarun nekada bio močvara te da je, za potrebe Univerzijade, uređen tek 80-ih i pretvoren u suvremeni sportsko rekreacijski centar.

Danas se SRC Jarun prostire na 240 hektara od čega oko trećina otpada na vodene površine. Sačinjavaju ga regatna staza duga 2250 m i dva jezera (Veliko i Malo) te šest otoka, od kojih su četiri s kopnom povezana mostovima. Aktivni sportaši i rekreativci tu na raspolaganju imaju mnoštvo sportskih terena (nogomet, košarka, odbojka, nogomet i rukomet na pijesku, boćanje, badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače, trim staze…). Jarun je i svojevrstan „sportski muzej na otvorenome“ s Alejom hrvatskih sportaša koji su ostvarili iznimne sportske uspjehe.

Na regatnoj stazi u svibnju 2021. po prvi je put održan i FISA Svjetski kup u veslanju, s najjačim svjetskim posadama iz 27 zemalja. Tu, inače, treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, među kojima su i braća Sinković, višestruki olimpijski pobjednici te svjetski i europski prvaci u veslanju. Staza je projektirana prema najvišim standardima i drži se jednom od najboljih u svijetu. K tome, na Velikom jezeru treniraju i natječu se jedriličari u jedrilicama i na dasci. Nadalje, tu se održavaju i plivački maratoni, atletičarske i biciklističke utrke te još mnoštvo aktivnosti.

Zanimljivo je da je prostor Jaruna stanište raznolikog životinjskog svijeta, sa 130 vrsta ptica i 29 vrsta riba, a potonje jezero čini i idealnim mjestom za ribiče. Jarun posebno vole šetači te rekreativni trkači, roleri i biciklisti. Naime, oko jezera za svakodnevne rekreativne aktivnosti uređena je staza u dužini od oko 6 kilometara.

Ljeti u posjet Jarunu svakako uključite i boravak na nekoj od pet ukupno 2500 metara dugih, uređenih šljunčanih plaža. Tada jezero krasi voda s vrlo ugodna 24ºC. Možete se kupati bezbrižno jer se čistoća plaža i vode redovito provjerava, što potvrđuje i međunarodna eko oznaka Plava zastava (postoje i spasilačke ekipe i liječnička služba). K tome, kupalište na otoku Trešnjevka prilagođeno je osobama s invaliditetom (rampa za pristup vodi u invalidskim kolicima).

Idilu Velikog i Malog jezera nadopunjuju prostrane livade i hladoviti šumarci na kojima je postavljeno 20 sjenica s roštiljima. U blizini se nalaze i vanjski sanitarni čvorovi (prilagođeni i za osobe s invaliditetom), dok su plaže opremljene tuševima. Ukratko, savršeno mjesto za sadržajan i aktivan kvalitetni cjelodnevni boravak u prirodnom okolišu, gdje posjetitelj grada može doživjeti autentično zagrebačko izletište. K tome, navečer se tu može i dobro zabaviti u brojnim kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Velika atrakcija Jaruna je i INmusic festival, najveći glazbeni open-air festival u Hrvatskoj, koji se koncem lipnja održava na jarunskom Otoku hrvatske mladeži. Festival, s tri velike i više malih pozornica, traje tri dana i redovito okupi ponajbolje pop-rock izvođače iz cijeloga svijeta. Uz Zagrepčane, tu je i međunarodna publika, koja je uglavnom smještena u obližnjem festivalskom kampu. Nije nevažno da je National Geographic Traveler INmusic festival uvrstio među „tri svjetska festivala koja treba posjetiti“, a američki Huffington Post među „10 najboljih svjetskih festivala“ (isto su učinili i putnički portali poput Lonely Planeta, Global Grasshoppera i Travel Freaka). Tko zna, možda tu netko posjeti i jedan od jarunskih otoka koji nosi ime - Otok ljubavi.