hr

ZAGREB U TENISICAMA

Ako sa sobom imate prostirku za jogu ili par tenisica za trčanje, možete ostati u formi bilo gdje se nalazili. Jedino što vam još treba jest – motivacija.

Kod ovog posljednjeg posjetitelj Zagreba sklon trčanju doista ima sreće, jer grad svakom džogeru nudi bezgranični poticaj za svladavanje kilometara.

@rudiwitkowsky

Vjerojatno najpopularnije mjesto za trčanje u Zagrebu je Savski nasip, barem ako je suditi prema gužvi od proljeća do jeseni. Ne samo da se radi o dugačkoj ravnoj ruti, svježem zraku i lijepom pogledu na rijeku, već je i podloga za trčanje idealna. Naime, riječ je o mekanom, šljunčanom terenu koji štedi stopala i zglobove te trčanje čini ugodnom rekreacijom. Nadalje, Savski nasip omogućava i različito dugačke rute, već prema želji trkača (2,2-4,1 km), kao i kružne ture (8,6 km), ukoliko želite stići na mjesto s kojega ste krenuli. Znalac će vam ljeti trčanje Savskim nasipom savjetovati rano ujutro ili predvečer jer nema zaklona od sunca, ali treba napomenuti da je trčanje moguće i navečer jer je nasip osvijetljen.

Ivana Nobilo / CROPIX

Ako volite trčati uz vodu, u Zagrebu na raspolaganju imate i jezera Jarun i Bundek. Popularna kružna ruta (6,3 km) oko Jaruna prati glavnu cestu, a prednost asfaltne podloge je ta što se čisti tijekom zime, pa se tu džogirati može cijele godine. Osim toga, sve je lijepo osvijetljeno, što znači da je ugodno trčati i navečer. Za lijepa vremena ne nedostaje niti terasa kafića s lijepim pogledom na jezero, za kratkotrajni odmor i okrjepu. Jezero Bundek minijaturna je verzija Jaruna, s kružnom rutom (1,6 km), također na asfaltnoj podlozi. Bundek je jednako pogodan za trčanje tijekom čitave godine, a staza je također osvijetljena.

Ukoliko ste rekreativni trkač koji voli povijesni kontekst, zacijelo ćete u Zagrebu odabrati park Maksimir. Njega je još 1794. biskup Maksimilijan Vrhovac kao staru biskupsku šumu podario građanima Zagreba na uživanje i rekreaciju te ju sadržajem i ugođajem pretvorio u barokni perivoj. Trčeći zemljanim i šljunčanim stazama (1-6 km, 2 km osvijetljene noćne rute) tog „Maksimilijanova mira“, za ljetnih vrućina zaklonjenih gustom šumom, doživjet ćete Zagreb iz prošlosti, doba kada je dobio ulogu šarmantnog mjesta za uživanje i rekreaciju. U nastavku Maksimira nalazi se i Dotrščina, prekrasna šuma, koju mnogih trkači vole ljeti, zbog guste šume i dubokog hlada, ali i za jači trening na uzbrdici (šljunčana podloga).

Goran Mehkek / CROPIX

Premda je Maksimir danas blizu, ako u Zagrebu baš želite trčati u samom centru grada – možete i to. Na raspolaganju su vam park Ribnjak, s kružnom turom rubom parka (1 km), park Tuškanac (uzbrdica) i posebno popularna ruta „Lenucijevom potkovom“, sustavom parkova, zelenih trgova i botaničkoga vrta u središtu grada (2,5 km). Za utreniranije tu je i šumska, brdska staza na Sljeme (vrh Medvednice), dok su za profesionalce dostupne i tartanske atletske staze Svetice, Kušlanova i Mladost.

Zagreb udovoljava i svima koji ne vole trčati sami ili su, pak, natjecateljski raspoloženi. Naime, postoje mnogobrojne godišnje utrke – od amaterskih do profesionalnih i miješanih. Bez obzira u kojem se mjesecu nađete u Zagrebu, moći ćete sudjelovati u nekoj od utrka, a uz malo sreće i onim najpopularnijim - Grawe noćnom maratonu (kolovoz), Terry Fox Runu (rujan), Zagrebačkom maratonu (listopad), Noćnom ceneru (studeni), Zagrepčanki 512 (utrka stepenicama, prosinac), Advent Runu (prosinac)…

Posebnu atrakciju predstavlja program Run Zagreb, posvećen razgledu grada u tenisicama, pod sloganom „Doživi Zagreb i budi aktivan tijekom odmora“. Turama gradskim središtem, Gornjim gradom, zagrebačkim stepenicama, zelenim oazama, uz Savu i Maksimirom (7 do 16 km), sve uz pratnju vodiča, uživat ćete u gradskim atrakcijama, povijesti, prirodi i – hrani. Dakle, motivacije na pretek!

Header image credit: Goran Mehkek / CROPIX