hr

NA SLJEME, NA SLJEME, NA SLJEME

„Na Sljeme“ je popularna pjesma kojom se slavi vrh Medvednice, planine iznad Zagreba, odavna najpopularnijeg lokalnog izletišta.

Svaki posjetitelj Zagreba mora biti privučen tom činjenicom, a onaj sklon sportu bit će oduševljen i time što su Sljeme i čitava Medvednica sjajno mjesto za najrazličitije vrste fizičkih aktivnosti.

Do Sljemena (1033 m/nm) vodi asfaltirana cesta kao i mnogobrojne pješačke staze. S vrha Sljemena pružaju se pogledi na Hrvatsko zagorje te Julijske i Kamniške Alpe.

Ako ste ljubitelj sporta, pridružit ćete se Zagrepčanima i Sljeme osvojiti pješice, nekom od desetak i više staza sa zagrebačke strane Medvednice, vjerojatno nekom od onih iz Gračana, naselja u njezinu podnožju. Do tamo ćete stići tramvajem broj 15, a za uspon do Sljemena trebat će vam nešto manje od dva sata (ili nešto više, s obzirom da ćete usput češće zastajati radi fotografiranja).

Pasionirani trkači tu imaju prilike uhvatiti se u koštac s nečim doista posebnim. Naime, osim Zagreba, u Europi, ne postoji niti jedna druga metropola koja u svojoj blizini ima mogućnost trčanja sa središnjeg trga grada do nekog tisućnjaka, dohvatljivog za sat vremena po prekrasno uređenoj šetnici, kakva ja planinarski put broj 14 (popularna Leustekova staza).

Šumoviti obronci Medvednice ujedno su i sjajan biciklistički poligon s mrežom od čak devet kružnih, dobro označenih, biciklističkih staza različitih dužina i zahtjevnosti. Staze su trasirane tako da među njima postoje dodirne točke na kojima se može prelaziti s jedne na drugu. Tako možete kombinirati turu prema vlastitu ukusu. Medvednica nudi i posebno atraktivnu i zahtjevnu Enduro stazu, biciklističku poveznicu Sljemena i Zagreba.

Ipak, Sljeme je, osim kao gradsko izletište, najpoznatije i kao skijalište. Skijaške staze i žičare smještene su na vršnom grebenu i sjevernim obroncima Medvednice. Ukupna duljina staza iznosi oko 4000 metara, a prate ih tri skijaške žičare - dvije vučnice i trosjedna žičara, ukupnog kapaciteta oko 3300 skijaša na sat. Tri staze opremljene su sustavom za umjetno zasnježivanje. K tome, dvije imaju i rasvjetu, pa je moguće i noćno skijanje. Skijalište je pogodno i za snowboarding, a postoje i mjesta namijenjena sanjkanju. Posjetiteljima su na raspolaganju i škola skijanja i najam opreme te smještaj u dva hotela, oba na mirnoj planinskoj lokaciji usred guste šume u Parku prirode Medvednica.

Uz to što je sjajno za rekreativno skijanje, Skijalište Sljeme već je desetljećima domaćin svih razina skijaških natjecanja, uključujući i ona međunarodna, među kojima su najpoznatije i najprestižnije slalomske FIS utrke Svjetskog skijaškog kupa za žene i muškarce. Na koncu, radi se o „domu“ olimpijskih „medaljaša“ Janice i Ivice Kostelića, inače i osvajača Svjetskoga kupa. Zato se nemojte začuditi ako ih sretnete na sljemenskim padinama kako prate treninge skijaša ili jednostavno uživaju u lijepom danu na snijegu.