hr

SLOBODNO, PRSNO, LEĐNO I LEPTIR U ZAGREBU

Dobro je poznato da je plivanje jedan od najzdravijih i najkorisnijih rekreacijskih sportova. Pruža aerobnu vježbu niskog intenziteta, trening za cijelo tijelo, podiže raspoloženje i smanjuje stres, gradi izdržljivost te doprinosi boljem snu.

Ako ste toga već odavno svjesni i uključili ste plivanje u svoj svakodnevni život, odnosno redovitu tjelovježbu, onda vam je zasigurno važno ima li mjesto na kojem boravite mogućnosti da se tim sportom bavite i na odmoru ili poslovnome putovanju. A Zagreb vam tu doista ima ponuditi širok raspon za svako godišnje doba, otvorene i zatvorene bazene, ali i primjereno jezero, sve u blizini središta grada.

Bruno Konjević / CROPIX

Najpopularnije mjesto za plivanje u Zagrebu je Sportski park Mladost, smješten uz lijevu obalu rijeke Save između Jadranskog mosta i Jezera Jarun. Radi se o reprezentativnom sportskom kompleksu koji zadovoljava najviše kriterije za različite oblike sportske rekreacije. Uz zatvoreni i otvoreni olimpijski bazen (26°C), tu se nudi i nekoliko manjih bazena (30°), bazena za djecu, prostor za sunčanje (besplatno korištenje ležaljki i suncobrana) i drugi sadržaji.

Zimsko plivalište Mladost, smješteno uz Dom sportova i hotel Panorama, najstarije je zatvoreno gradsko plivalište (25-metarski bazen). Zanimljivo je da se na tom bazenu za Olimpijske igre u Meksiku 1964. pripremala Đurđica Bjedov, tamošnja osvajačica zlata na 100m i srebra na 200m prsno, jedina hrvatska plivačica osvajačica zlatne olimpijske medalje.

Bruno Konjević / CROPIX

Ukoliko ste ljeti smješteni u centru grada, SRC Šalata, smješten na idiličnome brijegu nedaleko glavnog gradskog trga, od lipnja do rujna nudi rashlađivanje na svom kompleksu olimpijskog bazena. Kompleks se sastoji od velikog olimpijskog bazena, užeg 25-metarskog i dječjeg.

Bazenski kompleks Svetice smješten je zapadno od središta grada, nedaleko parka Maksimir i neposredno uz stadion Dinamo Zagreb. Kompleks se sastoji od velikog olimpijskog bazena, bazena za rasplivavanje, bazena za obuku neplivača i djecu te prostora za wellness sadržaje.

Bruno Konjević / CROPIX

Ukoliko ste smješteni preko rijeke Save, u Novom Zagrebu, najpogodniji za vašu plivačku rekreaciju bit će Bazenski kompleks Utrina, smješten u istoimenome naselju. Riječ je o sportskome objektu s bogatim sportsko rekreacijskim sadržajem. Pored velikog olimpijskog bazena, bazena za djecu, odnosno obuku neplivača te bazena za skokove u vodu, kompleks nudi i bogate popratne sadržaje - teretanu, dvoranu za vježbanje te wellness centar. U sklopu bazena nalazi se i ugostiteljski objekt s ljetnom terasom.

Na krajnjem istoku Zagreba postoje još dva mjesta za plivačku rekreaciju – Jelkovec, u kompleksu tamošnje srednje škole, s tri bazena (veliki, rekreativni i dječji bazen) i ugostiteljskim objektom te bazen Iver (33x25 m) u Sesvetskom Kraljevcu, uz istoimenu osnovnu školu, s teretanom i wellnessom.

Tomislav Krišto / CROPIX

Na koncu, podsjećamo da ljeti u Zagrebu možete plivati i na jezeru Jarun, gdje postoji pet ukupno 2500 metara dugih, uređenih šljunčanih plaža. Tada jezero ima vrlo ugodnu temperaturu od 24ºC. Čistoća plaža i vode redovito se provjerava, što potvrđuje i međunarodna eko oznaka Plava zastava (postoje i spasilačke ekipe i liječnička služba), a kupalište na otoku Trešnjevka prilagođeno je osobama s invaliditetom (rampa za pristup vodi u invalidskim kolicima).