hr

ULICA U POKRETU

Ako ste u Rio de Janeiru uživali u gledanju nogometa na plaži, a u New Yorku i Los Angelesu košarke u središtu grada, i u Zagrebu ćete moći provjeriti zašto su Hrvati svjetski vice-prvaci u nogometu te zašto su svijetu dali toliko vrsnih košarkaša.

Naime, gotovo svi zagrebački kvartovi imaju svoja igrališta na kojima ćete moći promatrati kako se nadmeću amateri i koliko kvalitetnu bazu imaju ti sportovi. I ne samo to! Ti će vas igrači, ukoliko pokažete zanimanje, rado primiti u svoju momčad.

Gotovo u svako doba godine, a posebno ljeti, u Zagrebu se održava čitav niz malonogometnih turnira(„five a side“, pet protiv pet) - turniri Hrastje i Dubrava-Klaka u lipnju, Remetinec, Dubravica, Malešnica u srpnju i još mnogo njih. No, najpoznatiji je „Kutija šibica“, koji je ime dobio po minijaturnoj dvorani u zagrebačkom kvartu Trešnjevka, gdje je prvi put odigran.

Ronald Goršić / CROPIX

Tereni za mali nogomet nude se širom grada, a najbolju ponudu imaju sportski centri Oranice, Elipso, AvenueBall, Dvojka, ŠRC Trnje, Mali Dom, Rudeš… Neka od tih mjesta raspolažu i terenima za druge sportove, poput košarke, badmintona, stolnog tenisa… Malonogometni tereni imaju podlogu od umjetne trave te grijanje i rasvjetu. Inače, tereni s umjetnom travom mogu se naći i u kvartu Malešnica (na otvorenom) i na posljednjem katu trgovačkog centra u Prečkom. U balonima se zimi igra iza osnovne škole u Črnomercu, na Oranicama…

U Zagrebu je popularna i ulična košarka, poznata i kao streetball 3x3 (tri protiv tri igrača), vrsta košarke koja se igra na vanjskim terenima. I taj ćete sport moći vidjeti, a i zaigrati, u mnogim zagrebačkim kvartovima, često na školskim igralištima, ali i drugdje.

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, i u Zagrebu tijekom ljeta postoje mnoga 3x3 natjecanja, premda ne tako brojna kao u malom nogometu. Najpopularnije je Otvoreno prvenstvo Zagreba, koje se održava u lipnju na četiri lokacije (Trnsko, Folnegovićevo naselje, Rudeš i Dubrava), sa završnicom u središtu grada – na Trgu bana Jelačića.

Srđan Vrančić / CROPIX

Među „ulične“ sportove spadaju i vježbaonice na otvorenome, kojih u Zagrebu ima mnogo, a poklonici street workouta najboljima drže Park Volovčica by Street Brothers, u blizini osnovne škole Fran Krsto Frankopan (prava podloga i sprave za vježbanje, skupni treninzi za zainteresirane), zatim Park za vježbanje Krapinska-Selska, kod križanja tih dviju ulica (sprave za vježbanje), Street Workout Park u blizini Britanskog trga, Park u Kušlanovoj ulici, Park Bundek i Park Jarun.

Marko Todorov / CROPIX

Na koncu, valja znati da se krajem rujna održava i Europski tjedan sporta, namijenjen svima, bez obzira na dob ili tjelesnu pripremljenost. U Zagrebu aktivnosti počinju na Jarunu, gdje sportski klubovi, fitness centri i sportske udruge imaju priliku zainteresiranima predstaviti svoj oblik tjelesne aktivnosti. Potražite program i pridružite se.

Header image credit: Srđan Vrančić / CROPIX