hr

ZAGREB – IDEALNO MJESTO ZA PRIPREME SPORTAŠA

Nije tajna da je za sportaše kvalitetna pripremna faza često presudna za dobre rezultate u nadolazećoj sezoni. Grad Zagreb u tome pogledu sportašima i sportskim ekipama iz najšireg raspona sportova nudi savršeno mjesto za pripreme.

To su već zamijetili mnogi, pa grad i njegova okolica, koji obiluju različitim prirodnim i infrastrukturnim mogućnostima, svake godine privlači sve veći broj sportaša i sportskih ekipa koje u takvom okruženju te uz profesionalnu uslugu stječu sportsku pripremljenost. Dodamo li tome i tradicionalnu gostoljubivost Zagrepčana, jasno je da se radi o idealnome centru za sportske pripreme.

Zbog bogatstva dvorana kojima raspolaže, Zagreb nudi brojne mogućnosti za pripreme momčadi i pojedinaca u dvoranskim sportovima, poput košarke, rukometa, hrvanja, džuda, karatea, gimnastike… I ne samo to. Zagreb je pogodno mjesto i za pripremu atletičara jer intimni ugođaj atletskog stadiona Mladost uz Savu omogućuje pravi ambijent za fazu u kojoj atletičari trebaju mir. Važan podatak je i taj da se stadion ponosi novom atletskom stazom, bacalištem i skakalištem. Uz to, u blizini stadiona i širom grada postoje brojne odlično opremljene teretane sa stručnim osobljem bogatog iskustva i znanja.

Gradsko jezero Jarun, nadomak samog središta grada sportsko je rekreacijski centar koji se  prostire na 240 hektara od čega oko trećina otpada na vodene površine. Glavna sportska atrakcija tu je regatna staza duga 2250 m, jedna od najljepših na svijetu, savršena za pripremu veslača, kanuista, kajakaša… Na toj stazi treniraju braća Sinković, višestruki olimpijski pobjednici te svjetski i europski prvaci u veslanju, a održavaju se i utrke Svjetskog kupa u veslanju. Tu su i dva jezera, koja omogućavaju jet skiboarding, zatim staze za trčanje te mnoštvo sportskih terena (nogomet, košarka, odbojka, nogomet i rukomet na pijesku, badminton, skate park, stolni tenis, trim staze…), sjajni poligoni za pripreme sportaša iz različitih sportova, a posebno za trening akrobatike koji danas prakticiraju svi vrhunski natjecatelji. Dodatno, za relaksaciju sportaša dobro će doći i pet ukupno 2500 metara dugih, uređenih šljunčanih plaža uz jezero (temperatura vode ljeti je ugodna 24ºC).

Poznato je da i velike nogometne momčadi dio priprema vole obaviti u gradovima s raznolikim prirodnim okruženjem i mnoštvom nogometnih terena. To im pruža mogućnost kondicijskih treninga u prirodi (brda, šume, na vodi…), kao i mogućnost pripremnih utakmica s lokalnim, nižerangiranim klubovima. Zagreb nudi upravo takve mogućnosti, jer u svojoj okolici nudi pitomu pošumljenu planinu Medvednicu, gradsko jezero Jarun i brojne nogometne klubove s terenima primjerenim za trening susrete.

Kad smo već kod Medvednice, njezin vrh i obronci pružaju raznovrsne mogućnosti za pripreme na čistome planinskom zraku, nešto iznad 1000 metara nadmorske visine, kao i udoban smještaj u dva hotela, oba na mirnoj planinskoj lokaciji usred guste šume u Parku prirode Medvednica. Idealan je to položaj za sve sportaše, a posebno biciklističke momčadi, koje tu mogu trenirati na brdskim usponima, ali i na brežuljkastim i ravničarskim trasama u Zagorju, prirodom bogatom kraju u zaleđu Medvednice.

Osim na Medvednici, Zagreb nudi i veliki raspon hotela za smještaj sportaša, primjerenu prehranu i sve ostale sadržaje potrebne za kvalitetne pripreme sportaša svih sportova. Stoga sve više njih Zagreb prepoznaje kao idealno mjesto baš za to. Provjerite i vi zašto.