hr

Zagreb Run: Prihvati izazov

Zagreb Run zajednički je naziv za četiri uzbudljive utrke na atraktivnim i prepoznatljivim gradskim lokacijama te sa snažnim zagrebačkim pečatom.

Marko Todorov / CROPIX

Ljubitelji trčanja u Zagrebu imaju mnogo načina da povežu svoju sportsku strast s razgledavanjem grada i boravkom u njemu. Uostalom, u trčanju ćete se – na ulici, igralištima, u parkovima i gradskim rekreativnim zonama – susretati sa stanovnicima grada s kojima vas povezuje ista strast. Štoviše, kombinacija turističkih sadržaja i sportskih navika razlog je zbog kojeg ćete boravak u Zagrebu pamtiti još više i duže. I vraćati se češće!

No, za mnoge će trčanje samo po sebi biti glavni, iako nikada ne i jedini motiv dolaska u ovaj grad. Zagreb Run program je četiriju natjecanja u trčanju koje ujedinjuje natjecateljski duh i sportske vještine s prepoznatljivim zagrebačkim lokacijama. U koje god doba godine došli u Zagreb, tu su zanimljive utrke, a nekoliko puta godišnje i zahtjevna natjecanja na kojima ćete se nadmetati s trkačima iz Hrvatske i drugih zemalja. Prilika je to da provjerite pa i, vođeni natjecateljskim adrenalinom, unaprijedite vlastite trkačke sposobnosti, izgradite sportsko samopouzdanje te iz ovoga grada ponesete posve osobitu zagrebačku razglednicu.

U godišnjem rasporedu zagrebačkih utrka su one namijenjene amaterima, druge profesionalcima, a ima i onih koje povezuju obje kategorije.

Ronald Gorsic / CROPIX

Medvednica Trail 26. svibnja sastoji se od više izazova različite dužine i intenziteta te uključuje uzbrdice i nizbrdice, blato i krš, singletrack i makadam, planinarske i šumske staze. I sve to samo desetak kilometara udaljeno od središnjeg gradskog trga na uvijek uzbudljivoj planini Medvednici!

Utrka je dio UTMB Indeks Racea kao i ITRA National Leguae 2023 kup natjecanja. Svatko će izabrati izazov u skladu sa svojim mogućnostima. Najduža i najzahtjevnija od njih, Kameni svatovi 60K, duljine je 59 kilometara. Slijedi staza Plazur 30K dužine 29 kilometara namijenjena iskusnim trail trkačima. Organizator Otvorenog prvenstva u trailu je Društvo športske rekreacije Aktivan život i Zagrebački atletski savez.

U sklopu krovnog Medvednica traila početnicima u trailu namijenjena je 14,7 kilometara duga staza Gorščica 15K, koju zahvaljujući blagim usponima može savladati svaki trail trkač početnik. Hunjka 5K je staza namijenjena osobama koje se žele prvi put okušati u utrkivanju na trail stazi ili cestovnim trkačima koji žele saznati što je to trail. Na Medvednica trailu se također trči Timska utrka dužine 14,7 kilometara kao i dječja trail utrka Mali patuljak dužine 2,4 kilometra. Ona je namijenjena djeci svih razreda osnovne škole, od kojih mnogi dolaze u društvu roditelja, trkača na zahtjevnim stazama Medvednica traila.

Tomislav Kristo / CROPIX

Sljedeći je izazov utrka Zagrebačka milja koja se 15. rujna održava na atraktivnoj lokaciji zagrebačkih fontana. Trči se u dva kruga od oko 800 metara, a natječe se individualno ili u timu od dvoje trkača čiji se rezultati zbrajaju. Nema dvojbe da će najviše zanimanja publike izazvati Dječja mini milja u kojoj se trči samo jedan krug, itekako razigran, važan i zanimljiv krug.

Dva mjeseca kasnije, 3. studenoga, održava se Zagrebački noćni cener, mnogima najzabavnija i najdraža ulična utrka. Ona starta sa središnjeg Trga bana Josipa Jelačića i trči se ulicama u centru grada pa je popraćena navijanjem brojnih gledatelja. Deset kilometara Zagrebačkog noćnog cenera mnogima je i osobni rekord, utrka za pamćenje…

Marko Todorov / CROPIX

I naposljetku, Zagreb Run donosi 7. prosinca izazov utrke – u visinu. Zagrepčanka 512 utrka je stepenicama na vrh poslovne zgrade Zagrepčanke, nekada najviše u gradu. Tko će prvi savladati 490 stepenica i doći na 25. kat te zgrade? Individualni je izazov obogaćen mogućim višekratnim savladavanjem i timskom utrkom te kao posebna novost mega utrkom – četiri uspona, 100 katova i čak 1960 stepenica.

Više informacija nalazi se na web stranici www.zagreb.run te društvenim mrežama facebook.com/zagreb.run i www.instagram.com/zagreb.run/

Dobrodošli u Zagreb, dobrodošli na utrke Zagreb Run!