hr

ČUDO U ASPENU - REKORD IVICE KOSTELIĆA

Jutro je 25. studenog 2001. u mondenom američkom zimovalištu Aspen. Bliži se konac prve vožnje slaloma za Svjetski kup i na startu, s brojem 64 na prsima, stoji Zagrepčanin Ivica Kostelić, u svijetu tada malo poznati hrvatski skijaš.

Kostelić kreće odvažno i s rizikom, jer zna da jedino tako može napraviti dobar rezultat...

Možda je odvažnosti pripomoglo i to da je prije dva dana proslavio svoj 22 rođendan, ali i prisjećanje na nesreću koju je imao u protekloj sezoni. Naime, tada je Ivica vrijedno sakupljao slalomaške bodove, no na treningu veleslaloma teško je ozlijedio koljeno te otišao na operaciju i rehabilitaciju. Sezona je za njega bila završena. Ponovo je počeo trenirati već u travnju i u Svjetski kup 2001/02. krenuo s velikim optimizmom. Osvojio je 28. mjesto i prve bodove u veleslalomu i nadao se jednako dobrom rezultatu na prvom slalomu sezone.

Sada na stazi u Aspenu, i ozljeda i oporavak, kao i nade za novu sezonu tek su podsvjesni elementi u borbi sa skijaškim vratima. S visokim startnim brojem, Ivica u cilj ulazi kao sjajan sedmi, s 85 stotinki zaostatka za vodećim Austrijancem Marijem Mattom. Sličnih je primjera bilo i ranije, ali snovi o vrhunskim plasmanima u drugim su se vožnjama redovito rasplinjavali. Ipak, Kostelić se nije zamarao tim statistikama.

U drugu vožnju ušao je jednako odlučno, i kada su svi, osim naravno hrvatskih navijača, očekivali grešku zbog velikog pritiska, Ivica je čitavu stazu odvozio sjajno, postigao najbolje vrijeme te s 12 stotinki prednosti slavio ispred Talijana Giorgija Rocce i Matta koji je zaostao 19 stotinki.

Prvorazredna senzacija ili, kako se tada govorilo – „čudo u Aspenu“, ni samome Kosteliću isprva nisu izgledali stvarni. „Sve mi je jasnije kako je to strašan pothvat. Gledam frajera s brojem 64 na postolju i ne mogu vjerovati da je tamo. Ali stvarno dobro izgleda, zar ne“, izjavio je Ivica nakon utrke, proslavivši trijumf u majici s natpisom „Ja nisam genije“.

Blistavu pobjedu Ivica je potvrdio već idući dan, ponovo u slalomu, osvojivši peto mjesto, sada već sa znatno boljim startnim brojem 23. Na taj se način definitivno uvrstio među vrhunske slalomaše, a do konca sezone na svim je slalomima bio među deset najboljih. Na završnici sezone u austrijskom Flachau, u obračunu s izravnim konkurentima - Bodeom Millerom i Jean-Pierreom Vidalom, osvojio je Mali kristalni globus, kao najbolji slalomaš sezone.

U narednim godinama Kostelić se specijalizirao za slalom i kombinaciju, ali bio je i jedan od rijetkih skijaša koji je osvajao bodove u svim disciplinama. Svestranost mu je u sezoni 2011/2012. omogućila osvajanje Velikog kristalnog globusa te četiri srebrne medalje sa Zimskih olimpijskih igara. No, svojim „čudom u Aspenu“ taj Zagrepčanin i danas drži rekord – slalomsku pobjedu s najvišim startnim brojem.

Header image credit: Boris Kovačev / CROPIX