hr

EKSPONATI I SPORTSKI WALK OF FAME

Zagreb obiluje mnoštvom zanimljivih muzeja, od kojih će onaj posvećen sportu biti posebno zanimljiv ljubiteljima svih oblika sportskih natjecanja. Za razliku od većine drugih, taj će muzej biti atraktivan i djeci.

Hrvatski športski muzej u svojim zbirkama čuva građu gotovo svih sportskih grana iz različitih razdoblja, a najbrojnija je ona o počecima pojedinih sportskih disciplina. Fundus sačinjavaju sprave za tjelovježbu, plovila, vozila, letjelice, sportska oprema i rekviziti (obuća, odjeća, klizaljke, skije, lopte, reketi, palice, štitnici, zviždaljke), odjevni predmeti, natjecateljski brojevi, kostimi, trofejni predmeti (medalje, plakete, značke i pokali) i još mnogo toga.

Posebni stalni postav nazvan „Šport u Hrvatskoj do 1920. godine“ obuhvaća teme - tjelovježbeni pokret Hrvatski sokol (1874. - 1929.), tjelesni odgoj u školama, Franjo Bučar - otac hrvatskog sporta, olimpizam, mačevanje, streljaštvo i balonarstvo, biciklizam, nogomet, hrvanje, atletika, automobilizam, tenis, hokej na travi, planinarstvo i alpinizam, skijanje i sanjkanje, veslanje i plivanje…

Zaljubljenicima u košarku posebno će zanimljiv biti Muzej Dražena Petrovića, unikatna institucija posvećena samo jednome sportašu, nešto što je rijetkost i u svijetu. Stalni izložbeni postav kronološki slijedi životni put tragično i prerano preminulog Dražena Petrovića, jednog od najboljih košarkaša svijeta.

Ukoliko ste poklonik automobilizma, još jedan specijalizirani i vrlo atraktivan muzej naći ćete na zapadnom izlazu iz grada. Naime, u Jablanovcu, u sklopu shopping centra West Gate, nalazi se Muzej automobila Ferdinand Budicki. Ta institucija posvećena olditmerima na četiri kotača, otvorena 2013, jedan je od najposjećenijih muzeja Zagreba. Muzej je ime dobio po Ferdinandu Budickom, jednom od najzanimljivijih zagrebačkih sportaša, poduzetnika i avanturista te čovjeku koji je 1901. u Zagreb doveo prvi automobil i prvi motocikl. Među mnogim eksponatima muzeja nalaze se i takve atrakcije poput ekskluzivnog Jaguara E-Type, Ford Modela T iz 1922, rijetkog Rolls Royce Silver Shadowa iz 1967, Citroëna 2CV te brojnih motocikala i bicikla iz davnih doba. Valja znati da u Muzeju možete čak i iznajmiti neke povijesne automobile, ukoliko se u starinskome stilu poželite provozati Zagrebom i njegovom okolicom.

Osim navedenih, različiti sportski eksponati mogu se vidjeti i u Muzeju grada Zagreba, Povijesnom, Školskom i Lovačkom muzeju, kao i novootvorenom Muzeju sportskih ZGoda.

Darko Tomaš / CROPIX

Ako volite sport, a posjećujete jezero Jarun, „zagrebačko more“ kako ga vole zvati sami građani, imat ćete prilike vidjeti Aleju velikana hrvatskog sporta, niz panoa posvećenih najvećim hrvatskim sportašima. Taj svojevrsni sportski „Walk of Fame“ na kojem su mjesta našle legende kao što su Dražen Petrović, Janica i Ivica Kostelić, Matija Ljubek, Đurđica Bjedov, Mate Parlov, Goran Ivanišević, Krešimir Ćosić, Dragutin Šurbek, Nikola Dragaš, Gordan Kožulj, Siniša i Nikša Skelin…, ukupno njih gotovo 200. Broj panoa, koji sadržavaju fotografije i biografije, stalno se povećava, baš kao i broj šetača, sportaša i rekreativaca koji posjećuju Sportsko rekreativni centar Jarun (oko milijun godišnje).

Header image credit: Zvonimir Barišin / CROPIX