hr

GNK DINAMO ZAGREB - ČUDO IZ MAKSIMIRSKE ŠUME

Naravno da svaki veći europski grad ima svoj omiljeni nogometni klub. Niti Zagreb nije iznimka. Ako ste poklonik nogometa, za posjeta Zagrebu, svakako se uputite na Maksimirski stadion, dom lokalnog favorita – kluba Dinamo Zagreb i pogledajte neku utakmicu.

Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb osnovan je 1911, kao HŠK Građanski, a današnje je ime dobio 1945. Od Građanskog je Dinamo preuzeo plavu boju dresova, zbog koje se desetljećima momčadi skandiralo „plavi, plavi“ (danas je njihova boja zlatno-plava). Nadimci kluba su „modri“, „zagrebački plavi“, „plavi lavovi“ i „purgeri“.

Dinamo je četiri puta bio prvak Jugoslavije, a 11 doprvak. Od osnutka Republike Hrvatske, Dinamo Zagreb je najtrofejniji klub u državi. Prvenstvo je u sezoni 2018/2019. osvojio po 20 jubilarni put. Najveći uspjeh klub je ostvario u sezoni 1966/1967, osvajanjem Kupa velesajamskih gradova (preteča Kupa UEFA-e, odnosno današnje Europske lige). Do tog trijumfa „modri“ su stigli preko češkog Spartaka iz Brna, zatim škotskog Dunfermlinea, rumunjskog Dinama iz Pitestija, talijanskog velikana Juventusa te njemačkog Eintrachta. U finalu su bili bolji od proslavljenog engleskog Leeds Uniteda i tako postali „čudo iz Maksimirske šume“.

Predvođeni legendarnim trenerima Brankom Zebecom i Ivicom Horvatom te kapetanom momčadi Slavenom Zambatom, koji je sa šest pogodaka bio drugi strijelac Kupa velesajamskih gradova te sezone, Dinamo je Europi predstavio čitav niz velikih igrača, kao što su Stjepan Lamza, Zlatko Škorić, Rudolf Belin, Josip Gucmirtl, Vlado Čerček, Mladen Ramljak i Krasnodar Rora.

Nenad Dugi / CROPIX

I prije i poslije te slavne generacije bilo je i igrača koji su se zauvijek upisali zlatnim slovima u povijest kluba – Branko Glaser, Ivan Jazbinšek, Zvonimir Cimermančić, August Lešnik, Stjepan Bobek, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Milan Antolković, Ivica Horvat, Slaven Zambata, Drago Vabec, Zlatko Kranjčar, Velimir Zajec, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Vedran Čorluka, Luka Modrić, da spomenemo samo neke.

I današnji Dinamo nastavlja s uspjehom igrati na međunarodnoj sceni. U sezoni 2020/2021, u Europskoj ligi stigao je do četvrtfinala, i to eliminacijom favoriziranog londonskog Tottenhama, čime je postigao drugi najveći uspjeh kluba nakon osvajanja Kupa velesajamskih gradova.

Među navijačima širom Europe Dinamo je poznat po svojim vjernim i fanatičnim navijačima - Bad Blue Boysima. Ta organizirana navijačka skupina pojavila se tek 80-ih, a ime je dobila prema tada popularnom filmu „Bad Boys“, sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi. BBB su autori brojnih navijačkih murala širom grada, koje ćete zasigurno zamijetiti za svojeg posjeta gradu.

Ukoliko za vašeg boravka i ne bude utakmica, a volite nogomet, imat ćete prilike razgledati stadion Maksimir te zaviriti u odaje u kojima su pripremane velike pobjede i podignuti deseci pehara. Posjet Maksimiru, uz priču o povijesti kluba i grada, zanimljivosti o navijačkoj tradiciji u Zagrebu, uključuje i šetnju uz maksimirski travnjak, razgled impresivnih trofejnih soba s nekoliko stotina trofeja i još mnogo toga.

Header image credit: Jakov Prkić / CROPIX