hr

Počeci zagrebačkog nogometa - LOPTOM PO ELIPSI I SAJMIŠTU

Nogomet se u Zagrebu počeo igrati 1894., tek nekoliko desetljeća nakon što je ta igra počela poprimati svoj moderni oblik. Igralo se na prostoru današnjeg Marulićeva trga, dakle budućem užem centru grada. No, u razdoblju prije osnivanja prvih nogometnih klubova i sustavnog razmišljanja o ovoj igri, nogometne utakmice nisu imale sportski karakter, već su služile kao zabavna igra, bez pravila i određenog broja igrača.

Takva zabava potrajala je do 1903. kada je osnovan prvi nogometni klub zagrebačkih sveučilištaraca - Akademski sport-klub, koji će se kasnije preimenovati u HAŠK. Premda je u to vrijeme u cijeloj Hrvatskoj bilo tek nekoliko sportskih klubova, uglavnom biciklističkih i gimnastičkih, već prve godine Akademski sport-klub u svome je članstvu imao 39 uknjiženih imena. Među njima su se nalazili i pioniri hrvatskog nogometa – Zvonimir Miskić, Hinko Würth, Adam August, Marko Kostrenčić, Krešo Miskić, Oskar Mohr, Milovan Zoričić, Stjepan Mlinarić i drugi. Isprva, sastajali su se po privatnim stanovima, sve dok potkraj 1903. nisu osigurali prostorije u zgradi tadašnje Dioničke tiskare na križanju Masarykove i Gundulićeve ulice. U klupskim se prostorijama vježbalo mačevanje, a nogometaši su trenirali na „Elipsi“, terenu iza školske zgrade na današnjem Rooseveltovu trgu te, tada dosta udaljenom, sajmištu kod Draškovićeve ulice.  

     

Do 1905. zagrebačka se nogometna obitelj uvećala, pa je, osim HAŠK-a, uključivala i HŠK Akademiju, Prvi nogometni i sportski klub Zagreb te nekoliko srednjoškolskih nogometnih momčadi. U 1906, godini vrlo značajnoj za daljnji razvitak nogometa u gradu i zemlji, HAŠK je već trenirao i juniore, a nogometna igra poprimila ozbiljnu i službenu formu. Te se godine još uvijek igralo na improviziranom i neograđenom igralištu na Marulićevu trgu, gdje su odigrane i prve službene utakmice u Zagrebu. Najprije su 18. listopada juniori HAŠK-a i Akademije odigrali prijateljsku utakmicu, koja je završila pobjedom HAŠK-a 5:0, a deset dana poslije upriličena je i prva utakmica seniorskih momčadi u kojoj su HAŠK i Zagreb odigrali neodlučnih 1:1. Nakon toga utakmice su premještene na „Elipsu“, a 1907. nogometni anali bilježe i prve međunarodne susrete reprezentacije grada Zagreba, sastavljene od igrača HAŠK-a i Zagreba. Naime, ovaj sastav odigrao je u lipnju dvije utakmice protiv, kako se tada pisalo, „zastrašujuće jake“ Slavije u Pragu i kući se vratio s punom mrežom golova (0:15 i 0:20).

Prva nogometna pravila u Hrvatskoj, napisana prema engleskom predlošku, izdana su 1908, a već godinu dana nakon toga u Zagreb pristižu i prve strane momčadi – GAC iz Graza pobjeđuje s 1:0, Grazer-Sport igra 3:3, a domaćini slave s 3:0 protiv peštanskog BEAC-a i 5:1 protiv tršćanskog Eintrachta.

U sljedeća dva desetljeća, nogomet se u Zagrebu razvio do neslućenih razmjera. Na scenu je stupio i legendarni Građanski, utakmice su privlačile tisuće gledatelja, a međunarodna gostovanja jakih europskih momčadi postala su uobičajena stvar.