hr

Uspjesi Vatrenih za povijest

Vatreni, hvala vam što ste nam donijeli toliko veselja i učinili nas ponosnima. Već se sada radujemo vašim novim uspjesima!

„Mi smo mala nacija, ali vrlo, vrlo ponosna. Igramo s puno strasti i to je rezultat koji postižemo“, citirao je The Guardian jednog igrača hrvatske nogometne reprezentacije po osvajanju brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pridružujući se tako brojnim medijima širom svijeta koji su s oduševljenjem pratili igru hrvatske reprezentacije, uvijek napominjući da se radi o zemlji s manje od četiri milijuna stanovnika. Osvajanje trećeg mjesta, i drugi put zaredom jedno od mjesta na postolju svjetskog prvenstva reprezentacije kojoj je Luka Modrić na čelu nazvali su nevjerojatnim, a doček naših reprezentativaca u Zagrebu - spektakularnim.

Tom Dubravec/CROPIX

I doista, radi se o nevjerojatnom dosegu. Naime, nakon što je 1992. Hrvatskoj potvrđeno članstvo u FIFA-i, svoj prvi nastup na svjetskim prvenstvima naša je reprezentacija ostvarila 1998. u Francuskoj gdje je iznenađujuće završila na trećem mjestu (izborivši ga protiv Nizozemske), dok je Davor Šuker postao najboljim strijelcem prvenstva. Da uspjeh 1998. nije bio slučajnost, hrvatska je reprezentacija dokazala više puta, a posebno 2018., kada se popela i za stepenicu više te u svom prvom svjetskom finalu osvojila drugo mjesto, iza Francuske. Sada, samo četiri godine poslije, pobjedom protiv senzacije Prvenstva, reprezentacije Maroka (porazili su favorizirane Španjolsku i Portugal), Hrvatska je ponovo osvojila broncu te sve podsjetila da je već godinama u samom vrhu svjetskog nogometa.

I mi sami, a kamoli svijet, teško možemo shvatiti taj nevjerojatan uspjeh. Hrvatska je, od ukupno šest sudjelovanja na Svjetskim prvenstvima, ovoga prosinca čak treći put igrala polufinale. I u sva tri navrata osvojili smo medalju. Koliko je to velik rezultat, pogotovo za tako malu državu, govori i podatak da su, otkako je Hrvatska u konkurenciji, samo dvije reprezentacije osvojile više medalja (Francuska i Njemačka, četiri puta), dok su iza nas, s po dvije medalje, ostali veliki Brazil, Argentina i Nizozemska.

Jednako kao što su s divljenjem pratili put Hrvatske u završnicu Svjetskog prvenstva, strani su mediji s oduševljenjem pisali i o veličanstvenom dočeku koji su reprezentaciji priredili navijači u Hrvatskoj. Sve je podsjećalo i na prethodna dva. Doček koji su Zagrepčani u srpnju 1998. priredili Ćiri i „sinovima“ bila je proslava koja se ponosno prepričava novim generacijama. Tog vrućeg ljetnog dana, na Trg Francuske Republike slilo se 80-ak tisuća ljudi, Šuker i Boban uspjeli su se odmah popeti na pozornicu, dok su se ostali reprezentativci morali probijati kroz okupljenu gomilu.

Lice Grada

Ako je doček Vatrenih 1998. godine bio nezaboravan, svečanost priređena srebrnima iz Rusije 2018. ulazi u anale kao veličanstven primjer poštovanja građana jedne zemlje prema njezinim sportašima. Mnoge trgovine i uredi radili su skraćeno ili uopće ne, kako bi svi mogli biti na dočeku, a brojni su doputovali iz svih krajeva zemlje kako bi sudjelovali u tom povijesnom trenutku. Čak i oni nezainteresirani za nogomet nisu odoljeli euforiji i ponosno su izašli na ulice. Duž cijele trase, od zračne luke do centra Zagreba okupilo se toga dana više od pola milijuna ljudi, a spektakl je svoj vrhunac doživio na središnjem zagrebačkom trgu, do kojega je reprezentativcima trebalo pet sati vožnje kroz masu razdraganih ljudi.

Lice Grada

I ove su godine, na dočeku Vatrenih iz Katara, usprkos temperaturi od -2°C, Zagrepčani u velikome broju izašli na božićno ukrašene ulice, a oko stotinu tisuća njih naguralo se na Trg bana Jelačića i okolne ulice, gdje je more crveno-bijelih kvadratića gromoglasno dočekalo pojavu nogometaša na svečanoj pozornici. Pozdravljalo se svakog od igrača posebno, kao i članove stručne ekipe, a posebno se glasno skandiralo zagrebačkim dečkima – dinamovcima Dominiku Livakoviću (prema gotovo svima najbolji vratar prvenstva), Mislavu Oršiću, Bruni Petkoviću i Lovri Majeru, koji su se svi upisali u listu strijelaca Prvenstva te dali velik obol velikom uspjehu reprezentacije. Veselje je bilo neopisivo, pjevalo se i skandiralo, gorile su baklje i slavilo do ponoći.

Goran Mehkek/CROPIX

„Iako su se navijači do zadnjeg nadali da će zrakoplov u Zagreb sletjeti u ponedjeljak, nakon što se Hrvatska nađe u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru, ni osvojena bronca nije omela Hrvate da Modrića i ekipu dočekaju kao svjetske prvake“, pisali su talijanski mediji.

I zaista, usprkos izlizanosti sintagme, može se bez zadrške govoriti o „bronci zlatnoga sjaja“. I vjerujemo riječima Luke Modrića koje je izgovorio te večeri pred okupljenima – da je siguran da će u budućnosti njegovi mlađi kolege u Hrvatsku napokon donijeti i zlato.

Tom Dubravec/CROPIX

Vatreni, hvala vam što ste nam donijeli toliko veselja i učinili nas ponosnima. Već se sada radujemo vašim novim uspjesima!

Header image credit: Tomislav Miletić/PIXSELL