hr

ZAGREPČANKE NA TERENU

Kad ljudi pomisle na sport, rjeđe pomisle na vrlo uspješne sportašice. Pa ipak, premda i dalje postoji ogroman jaz između mogućnosti, financiranja i medijske eksponiranosti, žene preuzimaju sve aktivniju ulogu u sportovima širom svijeta, postaju sve vidljivije, važnije i aktivnije na način koji nadilazi sportske arene. Niti Zagreb nije iznimka.

Jedna od prvih takvih u Zagrebu bila je Milka Babović, poznata sportska novinarka i atletičarka, koja je, uz brojne osvojene naslove, oborila čak 27 državnih rekorda u nekoliko disciplina (specijalnost joj je bila 80 m prepone). Bila je višestruka državna prvakinja te dvostruka studentska i balkanska prvakinja.

Ako mislite da kuglanje nije za žene, prisjetite se Štefice Krištof, koja je u tome sportu bila višestruka prvakinja države te na međunarodnim priredbama osvojila 14 odličja - 6 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončana. Četiri odličja osvojila je na pojedinačnom Svjetskom kupu, a na svjetskim prvenstvima u paru s Biserkom Perman.

Hrvatska košarkaška reprezentativka Ružica Meglaj Rimac sa zagrebačkim klubom Industromontaža 1967. osvojila je naslov prvaka države, a kao kapetanica reprezentacije srebrnu i brončanu medalju na Europskim prvenstvima. Na onom 1970. postigla je najviše koševa po utakmici od svih dotad odigranih prvenstava. Njezina klupska kolegica Sanja Ožegović, pak, u jednoj je godini (1980) s klubom (tada Monting) osvojila Kup Jugoslavije i prestižni Kup Lilliane Ronchetti te sve okrunila reprezentativnom brončanom medaljom na Olimpijskim igrama.

Klizačica Sanda Dubravčić jedini je natjecatelj u umjetničkom klizanju iz Hrvatske koji ima plasmane među prvih deset na Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima. Najveći uspjeh bilo joj je srebrno odličje na Europskom prvenstvu. K tome, pet je puta pobjeđivala na Zlatnoj pirueti, najstarijem svjetskom natjecanju u umjetničkom klizanju.

Jakov Prkić / CROPIX

Iva Majoli najbolja je hrvatska tenisačica svih vremena. U karijeri je osvojila 9 WTA turnira, 8 pojedinačno i jedan u paru. Vrhunac karijere bio joj je osvajanje Grand Slam turnira Roland Garros u Parizu 1997, s nepunih 20 godina, kada je u finalu pobijedila Švicarku Martinu Hingis.

Martina Zubčić zagrebačka je taekwondoašica koja je najveći uspjeh u karijeri ostvarila osvajanjem bronce na Olimpijskim igrama, ujedno i prvo hrvatsko taekwondo olimpijsko odličje.

Boris Kovačev / CROPIX

Klasa za sebe je hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković, dvostruka olimpijska, dvostruka svjetska te peterostruka europska prvakinja u toj disciplini. Sa šest uzastopnih osvojenih naslova Dijamantne lige Perković je postala najuspješnija sudionica tog atletskog natjecanja.

Srđan Vrančić / CROPIX

Budući se apsolutni uspjeh nekog sportaša ipak mjeri brojem i sjajem olimpijskih medalja, najbolja hrvatska sportašica svih vremena je Zagrepčanka Janica Kostelić, alpska skijašica koja je osvojila čak četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje. Janica je time postala i najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Kad tome dodamo i tri osvojena Svjetska kupa te činjenicu da se radi o jednoj od tri skijašice u povijesti Svjetskog skijaškog kupa koja je pobjeđivala u svih pet skijaških disciplina te jedna od samo dvije koje su to učinile u jednoj sezoni, jasno je da se radi o svjetskoj velikanki sporta uopće.

Header image credit: Boris Kovačev / CROPIX